Az őszibarack, a nektarin és a lapos barack továbbra is népszerű ebben az időszakban, jelenleg csak Svájc szenved a kereslet hiányától 

– írja piaci összefoglalójában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Bár sok európai termelési régióban még mindig a szezon elejénél tartanak, a termelők bizakodók, hiszen a tartós kereslet lehetővé teszi, hogy az árak magasan maradjanak. 

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon 1621 hektáron termesztenek őszibarackot, míg nektarint 123 hektáron. Jelentősebb őszibarack-termesztő területeink: Csongrád-Csanád megye 1145 hektárral, Pest megye 382 hektárral és Bács-Kiskun megye 332 hektárral, míg fontosabb nektarintermesztő területek: Csongrád-Csanád megye 63 hektárral és Bács-Kiskun megye 26 hektárral. Jelentős fagykárok nem érték az őszibarack- és a nektarin- ültetvényeket idén tavasszal, ezért közepes termésmennyiségre lehet számítani.

Európában nagy az optimizmus: 

az agrárkamara összefoglalója megemlíti, hogy egy holland importőr szerint a spanyol gyümölcsök meglehetősen jó keresletre számíthatnak. „Úgy gondolom, az árak még mindig elfogadhatók, a nagy méreteknél 6,50-7 euró, a 28-as méretnél 6-6,50 euró, a 30-32-es méretnél pedig 5,50 euró körül mozognak. A nektarin ára egy kicsit magasabb az egész árkategóriában, ellenben mennyiségileg valamivel kevesebb” – szól az áttekintés.

Woman,Farmer,Picking,Harvest,Of,Peaches,From,Tree,In,Garden
Fotó: Shutterstock

A belga piacon jelenleg elegendő mennyiségű az őszibarack és a nektarin. „A viharos időjárás miatti előrejelzések ellenére még mindig bőven érkezik Belgiumba termés – nyilatkozta egy belga kereskedő. – Ezek azonban főleg a kisebb méretek. A nagy méretek mennyisége némileg kiábrándító. Az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a kereslet. A szép idő rendkívül jót tett ennek, így mindkét termék esetében jó árakról beszélhetünk.”

A túlnyomórészt spanyol nektarin és őszibarack német piacra történő szállítása láthatóan nőtt ebben a szezonban. Az első francia szállítmányok Észak-Németországban kilónként 4 euróért kerültek a piacra, ami azt jelenti, hogy az árakat tekintve a kínálat csúcsán voltak. Török importot egyelőre csak Németország déli részén találtak, az első görög szállítmányok a 24. héten várhatók. 

Egy svájci importőr és kiskereskedelmi beszállító szerint nehezen indult a spanyol csonthéjas gyümölcsök szezonja. „A kereslet lehetne jobb is, de leginkább a spanyol termőrégiók heves esőzései miatti rossz minőség zavar minket” – mondta. 

A francia őszibarack- és nektarintermés idén várhatóan 200 ezer tonna körül alakul, 

ami közel áll a szokásos szinthez, és 20 százalékos növekedés 2021-hez képest. Piaci oldalról nézve a gyenge minőségű spanyol gyümölcs kedvez a francia árunak, a jó időjárási viszonyok pedig nagyon jó minőségű termést eredményeztek, egyben kedveznek a keresletnek. 

Egy jelentős olasz szolgáltató szerint az őszibarack és a nektarin mennyisége még mindig alacsony. A kereslet jelenleg nagy, és nincs teljes mértékben kielégítve. A nagyobb mennyiségek érkezésével a gyümölcsnek a spanyolországi gyenge kínálat miatt gond nélkül lesz helye a piacon. Az adatok szerint az olasz háztartások 69,5 százaléka vásárolt legalább egyszer őszibarackot a 2022 áprilisával záruló elmúlt 12 hónapban. A gyakoriság is érdekes, háztartásonként évi átlagos 7,7 vásárlással, átlagosan 1,34 kilogramm mennyiséggel.

A spanyol őszibarack-, nektarin- és laposbarack-szezon már véget ért a korán termő területeken, például Sevillában és Huelvában. 

A szezont az európai piacokon jó kereslet jellemezte, így az árak jó szinten maradtak, a végeredmény pedig pozitív lesz annak ellenére, hogy a termelési költségek 30 százalékkal emelkedtek. 

Murcia régió a szezon utolsó heteiben jár, körülbelül 20 százalékos betakarításcsökkenéssel, Extremadurában pedig javában zajlik a normál mennyiség betakarítása. Ebben a régióban a termelők hajlamosak a szilvát – a terület fő termését – nektarinra és lapos barackra cserélni. E régiók termelői és exportőrei eddig jó keresletről és árakról számoltak be, amelyek fedezik a költségek növekedését és jó hasznot hoznak. Katalónia egyes területein – ahol a termelés körülbelül 70 százalékkal, 166 910 tonnára csökkent – most kezdik betakarítani az első őszibarackot és nektarint.

Ez lesz a második olyan év, amikor az időjárási körülmények súlyosan érintik a katalán termelést. Az április eleji fagyok tönkretették a termés nagy részét, Aragónia térségében a termés 60-70 százalékát. Ez volt az elmúlt negyven év legsúlyosabb fagykára. Katalónia és Aragónia a spanyol termelés több mint 70 százalékát adja. Ezért június közepétől még egy évig egyensúlyhiány lesz a kereslet és a kínálat között. Sokkal alacsonyabb lesz az őszibarack- és a nektarinkínálat, és az árak várhatóan magasak maradnak.