A baromfi- és kocaállomány után kérhető kivételes alkalmazkodási támogatási keretet különített el az Agrárminisztérium (AM) egy rendelet alapján. A támogatás célja, hogy a baromfi- és sertéságazatot sújtó, kivételesen magas mértékű termelési költségek részbeni ellentételezésével hozzájáruljon a termelési feltételek biztosításához és ezen keresztül az élelmiszerbiztonság folyamatos fenntartásához, valamint a piaci egyensúlyhiányok kezeléséhez – áll a támogatás szabályairól szóló AM-rendeletben. A juttatást egy márciusi európai bizottsági rendelet alapján 

vissza nem térítendő támogatásként kapják a gazdálkodók.

A keretösszeg baromfi esetében 4 262 803 912, amelyből 500 milliót a kacsa és házi lúd kiegészítő támogatására különítettek el. A támogatás alapja a 2022. július 14-ig bejelentett és nyilvántartásba vett kiszállítás szerinti állatlétszám vagy – baromfi-törzsállományok esetében – a nyilvántartás szerint a kérelmező tenyészeteiben 2022. március 31-én élőként nyilvántartott, benn álló növendék vagy termelő állatlétszám.

A kocatámogatás keretösszege 2 milliárd forint, amelyet a 2022. március 31-én élőként nyilvántartott koca (darabszám) után lehet igényelni. A rendelet szerint 

a kincstár a szükséges forrás rendelkezésre állása esetén legkésőbb 2022. szeptember 30-ig intézkedik a támogatás folyósításáról.

A rendelet zárórendelkezésében módosított egyéb támogatásokat is, köztük a méhészeti járművekre igénybe vehető mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatás keretét 100 millió forintról 115 millióra, a haszongalamb vásárlásához nyújtott de minimis támogatás keretösszegét pedig 50 millióról 78 millió forintra emelte.