Idén is szervestrágya-szórást fog tartani a Gyermelyi vállalatcsoport növénytermesztési ágazata – írta meg a Budapest Környéke a cég közleményére hivatkozva. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint ez ismét kínzó bűzt okozhat a főváros budai és óbudai kerületeinek egy részén, valamint az agglomerációban. A Gyermelyi földjei Budapesttől légvonalban nagyjából 20 kilométerre vannak nyugat felé.

Ez azt jelenti, hogy a Zsámbéki-medencét szinte biztosan be fogja teríteni a trágyaszag.

Az Időkép előrejelzése szerint kedden nyugati széllel fog érkezni egy kisebb lehűlés, ami azt jelenti, hogy a bűz be be fog sodródni a fővárosba.

Próbálják szagtalanítóval orvosolni a helyzetet

A vállalatcsoport marketingese, Bokros Gábor még 2021-ben elmondta, hogy a cég egy La. Biofog 400 EVO nevű szagtalanítóberendezéssel próbálja mérsékelni a trágya szagának a terjedését – erről az Agroinform.hu írt. Ez egy hóágyúhoz hasonló gép, amely vízben oldott, speciális anyagot permetez a tárgyázás területére, ami megköti a szagmolekulákat.

Pécs  Trágya, komposzt, komposztáló üzem 20090326  Trágya, komposzt, komposztáló üzem  Laufer László  2:110   Credit Dunántúli Napló
Fotó: Laufer László

Sokan emlékezhetnek rá, hogy először 2019. augusztus elején lehetett nagyon erős trágyaszagot érezni Budán, Óbudán és a környező agglomerációs településeken. Az akkori nagy meleg még fokozta is a bűzt. A nyugati szél akkor is besodorta a fővárosba a szagot, amit még az éppen zajló Sziget Fesztiválon is érezni lehetett. A 2019-es esetnél annyi biztos, hogy trágyázás miatt árasztotta el a bűz a környéket, ám akkor nem derült ki, hogy melyik cég okozta a problémát. Akkoriban Budaörs polgármestere és a katasztrófavédelem is nagy erőkkel, még helikoptereket is bevetve kereste a szag forrását. 

A növényvédelem és a trágyázás biológiai módszerei hozhatnak további növekedést

Az uniós szabályok, a műtrágyaárak elszabadulása és az éghajlatváltozás is arra kényszeríti a gazdálkodókat, hogy nagyobb arányban alkalmazzanak biológiai módszereket a növényvédelemben és a tápanyagpótlásban is.