Magyarországot történelmi aszálykár sújtja. A kormány és az agrártárca minden lehetséges eszközzel támogatja a termelőket ebben a rendkívüli helyzetben – jelentette be Facebook-oldalán közzétett videójában Nagy István.

Az agrárminiszter emlékeztetett arra, hogy július végére a tavaly ősz óta tartó csapadékhiány miatt az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki.

A búzánál csaknem 25 százalékos terméskiesésre került sor, a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén megsemmisült, és most már a Dunántúl termését fenyegeti az aszály.

Aszály szárazság eső hiánya öntözés kukorica napraforgó termőföld Észak-Alföld 2022.07.01 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

A károk enyhítése érdekében hozták létre az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív törzset.

A törzs első ülését követően öt pontból álló azonnali intézkedésekről döntöttek.

Ennek részeként a kormány hitelmoratóriumot rendel el 2022 szeptemberétől 2023 végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszközkölcsöneire.

A gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e a lehetőséggel.

Arról is határozat született, hogy a bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forint összegű takarmányszállítási támogatási keretet biztosítanak.

Ezenfelül a mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak. További segítséget jelenthet, hogy a termelők rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, és azokat a hatóság automatikusan engedélyezni fogja.

Az ötödik pont arról szól, hogy a biztosítók felgyorsítják az aszálykárok felmérésére és a károkra megítélt összegek kifizetésére vonatkozó eljárását.

A biztosítóknak az aszálykár bejelentésétől számítva 14 nap alatt folyósítaniuk kell a gazdálkodók részére a megítélt összeget

– zárta a felsorolást Nagy István.