Tavaly 829 hektárról 5611 tonna fokhagymát takarítottak be Magyarországon, 8 százalékkal többet az előző évinél – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összefoglalójából, amely szerint az idén az aszály miatt a fokhagyma fejmérete kisebb lett, ugyanakkor jó minőségű a termés. A KSH adatai szerint a termőterület és a termés csökkenő tendenciát mutat: a termés 5,2–7,9 ezer tonna között alakult az elmúlt öt évben.

Fotó:  Vémi Zoltán / Világgazdaság

A fokhagyma behozatala 1,87 ezer tonnára nőtt az idén január és augusztus között, ez 19 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Spanyolországból az egy évvel korábbinál 153 százalékkal több (1,31 ezer tonna), ugyanakkor Hollandiából 82 százalékkal kevesebb (73 tonna) fokhagyma érkezett. 

A kivitel évente 400–680 tonna, és főleg a szomszédos országokba irányul. Az idén az év első nyolc hónapjában a fokhagymaexport 41 százalékkal 272 tonnára esett éves összehasonlításban a kiadvány szerint. 

Az AKI kitér arra, hogy az Eurostat adatai szerint az Európai Unió belső piacán a legtöbb friss fokhagymát Spanyolország, valamint – nagyságrendekkel lemaradva – Hollandia értékesíti. A tavalyi bázissal összevetve Spanyolország 5 százalékkal (67,7 ezer tonna), Hollandia pedig 16 százalékkal (17,5 ezer tonna) kevesebb fokhagymát szállított a közösség piacára 2022 első nyolc hónapjában. A közösség a harmadik országokat tekintve nettó exportőr fokhagymából: az export 76,1 ezer tonna, az import 50,1 ezer tonna volt 2021-ben. Az unió friss fokhagyma kivitele 45,8 ezer tonnára nőtt, 2 százalékkal haladta meg 2022 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakának kivitelét, miközben a behozatal 10 százalékkal, 41,1 ezer tonnára bővült. 

Kínai fokhagyma árasztja el az unió piacait

Az európai uniós vámszabályok kijátszásával kerülhetett piacainkra a távol-keleti áru.

Kínából 28 százalékkal több (27,2 ezer tonna) fokhagyma érkezett a jelzett időszakban. Egyiptom a második legjelentősebb beszállítóvá vált, ahonnan 11 százalékkal több (8,9 ezer tonna) érkezett ugyanekkor. Megjegyzik, hogy Egyiptom (szemben Kínával vagy Argentínával) importvám nélkül szállíthat az Európai Unióba fokhagymát.