Az európai uniós vámszabályok kijátszásával hozhattak be jelentős mennyiségű fokhagymát a közösség piacára a kínai exportőrök. A csalárd ügyletre a spanyol termelők figyeltek fel. A FruitVeb honlapján elérhető cikk szerint a spanyol termelőket tömörítő Asaja szövetség fokhagymatagozatának elnöke, Miguel del Pino vezetésével alakult delegáció jelezte az Európai Bizottság főigazgatóságának, hogy valami nincs rendben a kínai fokhagymaimporttal, a megszokottnál jóval nagyobb mennyiség érkezett a piacra a távol-keleti termékből. A DG Agri ezt követően vizsgálatot indít azon kínai fokhagymatételek ellenőrzésére, amelyek feltételezhetően a hatályos vámszabályok kijátszásával érkeztek az EU területére. 

A labourer transports package of garlic at a wholesale market in Hefei, Anhui province A labourer transports package of garlic at a wholesale market in Hefei, Anhui province May 10, 2010. VCP (Photo by Jie Zhao/Corbis via Getty Images)
Problémás kínai fokhagymaszállítmányokat vizsgál az Európai Bizottság. Fotó: Jie Zhao / Getty Images

A gyanú szerint a fifikás kínai exportőrök a friss fokhagymát fagyasztott terméknek álcázva hozhatták be a közösség piacára, így kerülve el az extra vámot. 

A friss fokhagyma behozatalára ugyanis szigorú mennyiségi szabályozás vonatkozik, ha a kvótát Kína túllépi, minden kilogramm fokhagyma után 1,2 eurós vámot kell fizetni. Ezzel szemben a fagyasztott fokhagymára nem vonatkozik sem kvóta, sem importvám. 

A spanyol delegáció ezzel egyidejűleg egy másik kérést is beterjesztett a DG Agri részére francia, olasz és portugál kollégáik támogatásával. Az európai termelőket ugyanis komoly hátrány éri amiatt, hogy az elmúlt időszakban tovább szigorodtak a növényvédő szerek használatára vonatkozó szabályok. Ezzel gyakorlatilag tovább romlik a gazdák versenyképessége az unión kívüli termelőkkel szemben. 

A spanyol gazdaszervezet javaslata szerint moratóriumot kellene bevezetni a korábban sokáig használt növényvédő szerekre, az engedménynek pedig mindaddig hatályban kellene maradnia, amíg a helyettesítő alternatíva elérhetővé válik a piacokon. 

Miguel Del Pino szerint a közeljövőben Egyiptom lesz az európai fokhagyma legfélelmetesebb versenytársa, mivel pillanatnyilag importvám nélkül szállíthat az Európai Unióba. Az alacsonyabb termelési költségek miatt még szállítással együtt is lényegesen olcsóbb az egyiptomi fokhagyma az uniós árunál, másrészt termelési volumenben Egyiptom már megelőzte Spanyolországot.

Az importnyomás a hazai piacon is érzékelhető, a magyarnál sokkal versenyképesebb külföldi fokhagyma az elmúlt években gyakorlatilag teljesen kiszorította a hazai árut a piacról. 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint folyamatosan csökken a fokhagyma hazai termőterülete, az idén alig 778 hektárról takarították be a terményt a gazdálkodók. Ezzel szemben az folyamatosan emelkedik. Az Agrárközgazdasági Intézet jelentése szerint az év első 8 hónapjában mintegy 1875,1 tonna importfokhagyma érkezett az országba, ami jókora növekedés az egy évvel korábbi 1568 tonnás szinthez képest.