Az energiaár-robbanás mellett a munkaerőhiány és a gyümölcs drágulása is sújtja a szektort – mondta a VG Podcastnek Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke. A sor azonban így nem teljes, hiszen a fogyasztás is visszaesett, illetve 

a vendéglátóhelyek megtizedelődésével az értékesítési lehetőségek is beszűkülnek,

ugyanis a tradicionális magyar italt elsősorban éttermekben fogyasztják, nem jellemző, hogy a bevásárlás alkalmával szerzik be a pálinkát.

A boltokban kialakult árszínvonal viszont akár ki is szoríthatja a bevásárlókosarakból ezt az alkoholos italt – hangsúlyozta Mihályi László.

Komárom, 2018. május 28.Pálinkát töltenek pohárba az idei Pálinka országkóstoló versenyen a komáromi Monostori Erődben 2018. május 28-án. Az Agrárminisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács többnapos versenyén huszonöt bíró egységes szempontok alapján igyekszik megtalálni 2018 legjobb pálinkáját.MTI Fotó: Krizsán Csaba Komárom, 2018. május 28.
Pálinkát töltenek pohárba az idei Pálinka országkóstoló versenyen a komáromi Monostori Erődben 2018. május 28-án. Az Agrárminisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács többnapos versenyén huszonöt bíró egységes szempontok alapján igyekszik megtalálni 2018 legjobb pálinkáját.
MTI Fotó: Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A sokak által ismert problémák mellett az orosz–ukrán háború is hat a magyar pálinkafőzőkre. A legtöbb pálinkaház által használt palackok ugyanis Ukrajnából érkeztek, az ottani üveggyárakat a háború legelején szétlőtték, így 

az üvegek ára csaknem megduplázódott, és hiány is kialakult

– összegzi a helyzetet a nemzeti tanács vezetője. Orosházán ugyan van üveggyár, de az itteni termelés közel sem fedezi az igényeket. Végezetül a gazdasági helyzet romlása sem kedvez a pálinkafogyasztásnak, arról nem is beszélve, hogy drasztikus, akár 40 százalékos áremelésre is szükség lenne, hogy a főzdék elkerüljék a csődhullámot. Ekkor áremelkedés azért nem várható, de a népszerű ital átárazódásával számolni kell – tette hozzá Mihályi László. 

Keresse a VG Podcastet a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast