Bill Gates amerikai üzletember is beszállt abba az ausztrál startupba, amelynek feltett szándéka, hogy csökkentse a tehénböfögéssel kiengedett metán mennyiségét, és ezzel küzdjön a klímaváltozás ellen. Arról nem tudni, hogy a Microsoft alapítója mennyi pénzt szánt a cégnek, de a Rumin8 startup közlése szerint összesen 12 millió dollárnyi befektetést sikerült eszközölniük. A támogatók között van az Amazon alapítója, Jeff Bezos is a hírek szerint, illetve Jack Ma, az Alibaba társalapítója. 

Bill Bill Gates à Tokyo le 18 août 2022.
Fotó: Getty Images

A Rumin8 kutatása szerint, ha tengeri növényekkel etetik a teheneket, már az önmagában jelentősen csökkenti a gyomrukban a metánképződést. A kutatás szerint márpedig a tehenek, szarvasok, kecskék és más hasonló emésztőrendszerrel rendelkező állatok felelősek az üvegházhatás egy részéért, tehát ha sikerülne visszaszorítani az így kibocsátott metánt, az a Földnek is jelentős segítség lenne – írja a BBC

A helyzetet egyre több országban ismerik fel, tavaly már az új-zélandi kormány is bejelentett egy törvénytervezetet, amelynek értelmében megadóztatnák a tehénböfögést, ám az ötlet óriási ellenállást váltott ki. Ennek ellenére várhatóan 2025-ben mégis életbe léptetik.