Adót vetne ki a mezőgazdasági haszonállatok böfögésére és ürülékére az új-zélandi kormány, hogy így harcoljanak a klímaváltozás ellen. A terv szerint az állattartóknak 2025-től már fizetniük kellene az állataik után a kibocsátási adót. A tervezetet máris sokan kritizálják, mondván: teljesen kicsinálná a kistermelőket és ellehetetlenítené a falvakban való állattartást. 

Cows and farmland, near Matawai, Gisborne, North Island, New Zealand, Pacific
Fotó: Robert Harding Premium

A tiltakozás miatt gyorsan megszólalt Jacinda Ardern miniszterelnök is, aki sietett leszögezni, hogy az így befolyt összeget visszaforgatnák az ágazatba: új technológiát, kutatásokat finanszíroznának belőle. 

Az új-zélandi állattartók lehetnek a világon az elsők, akik csökkenthetik a mezőgazdasági kibocsátást, ezzel jobb helyzetbe hozva a helyi húsipart, amely a legnagyobb exportja az országnak

– mondta a BBC tudósítása szerint Ardern egy farmon, ahol a tervezetről beszélt újságíróknak. 

Arról egyelőre nem tudni, hogy mekkora adót vetne ki a kormány és pontosan mit adóztatnának meg, azaz az állatok számát, vagy a „megtermelt” ürüléket-e, de a kormány közölte, hogy nem lesz megfizethetetlen az mértéke az állattartóknak. 

Ennek ellenére is sokan tiltakoznak. A helyi állattartók szövetségének elnöke, Andrew Hoggard szerint az adó miatt sok állattartó kényszerülhet a tevékenysége befejezésére és bezárhatja farmját. Ezt pedig Új-Zéland gazdasága is megérzi majd véleményük szerint. Sőt, a terv szerintük épp a visszájára sül majd el: Új-Zéland helyett más, kevésbé fejlett országokba viszik a tehénfarmokat, amellyel csak még inkább növelik a bolygó károsanyag-kibocsátását.