BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Odacsap a piac a meggytermelőknek: csökken a termés, miközben nem nő az ár

Hiába volt a tavalyinál több csapadék az idén, a szakmabeliek szerint nagyot zuhan a meggytermés mennyisége az elmúlt évihez képest. Növekvő költségeik elismertetésére ugyanakkor a termelőknek és feldolgozóknak is kevés esélyük van.

A jelenlegi kilátások alapján mintegy 15-20 százalékkal alacsonyabb lesz az idén a meggytermés a tavalyi szüretelt 64 ezer tonnánál – mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Az idei termés jellemzője, hogy fajtánként és termőkörzetenként óriási a heterogenitása, így a szakmaközi szervezet által becsült mennyiségtől a tényleges pozitív és negatív irányban egyaránt eltérhet – tette hozzá.

One,Man,Senior,Caucasian,Male,Farmer,In,The,Cherry,Orchard
A tavalyi aszály utóhatásai is csökkentik a meggytermést.
Fotó: Shutterstock

Ez a termésmennyiség a növekedés ellenére gyengének számít, aminek az okozója az elmúlt évivel ellentétben az idén nem az elégtelen vízellátottság, bár a tavalyi aszály utóhatásai még most is érződnek, ugyanis a virágok rossz kondíciója részben az elmúlt évi stressz következménye. A gyengébb termés azzal is magyarázható, hogy az idén márciusban és áprilisban több hullámban is erősebb éjszakai lehűlések voltak, így fagykárosodást is szenvedtek a virágok: „Ez nem közvetlen rügy- és virágfagykárokban mutatkozott meg, hanem vélhetően megfáztak a virágok, ami tovább rontotta a termékenyülő képességüket” – magyarázta Apáti.

Miért lesz kevesebb meggy, ha több volt a csapadék?

A virágzás idején és elteltével, a terméskötődés időszakában gyakran volt hűvös, szeles, csapadékos, fényszegény időjárás, ami akadályozta a méhek repülését és a beporzást, majd rontotta a termékenyülést, a virágzást követően pedig a terméskötődést. Így sok virágból nem vagy rosszul kötődött gyümölcs, utóbbiak pedig a májusi természetes tisztuló hullás során lehullottak. Terméskiesést okoz az is, hogy a virágzáskori hűvös, csapadékos időjárás következtében nagyon jelentős moníliafertőzés támadta meg az ültetvényeket.

Az elmúlt tíz év leggyengébb termése lehet az idei

Az pedig nem csak az idei termést csökkenti, hogy a tavalyi extrém aszály után nagyon sok, egyébként még jó kondícióban lévő meggyültetvényben is 10-20 százalékos fapusztulást tapasztaltak az idén tavasszal a gazdák. Mint Apáti Ferenc kiemelte: ennél is meglepőbb, hogy az öntözött ültetvényekben számottevő mértékű volt a fák pusztulása.

Tényleg bőven hoz-e az Érdi bőtermő?

A fajták közötti heterogenitásra példát említve elmondta, hogy az első korai fajta, az Érdi bőtermő jó, helyenként pedig nagyon jó termést hozhat, a cigánymeggy viszont mindenhol nagyon gyengén teljesít, a szokásos mennyiség 20-40 százalékát adja. A gyümölcs minősége ugyanakkor egyelőre nagyon jónak tűnik. Ellentétben a tavalyival, a gyümölcsméretek nagyon jók, de van még növényvédelmi kockázat – mondta az elnök. Az április-májusi gazdagon csapadékos időjárás miatt ugyanis félő, hogy nagyon jelentős antraknózisfertőzés is felléphet, ennek a tünetei azonban csak június utolsó dekádjában jelenhetnek meg, a főfajták szüretének idején. Ha ez valóban megtörténik, az jelentősen ronthatja a minőségi árualapot. Hasonló kockázat van abban is, ha a betakarítási időszak csapadékos, akkor ugyanis jelentős mértékű lehet a szemek repedése és a gyümölcs rothadása.

Csökken az alma- és a meggyültetvények területe

Gyümölcsfákból kevesebbet, bokrokból a tavalyinál többet mért az idén a KSH. Az almatermesztők helyzete tűnik kritikusnak, mivel az idei után várhatóan jövőre is gyenge termést szüretelhetnek.

A konzervipari szezon 4-6 nap múlva rajtol, míg a szüret nagyobb tömegben június 25. körül indulhat. A piaci keresletet meghatározza, hogy a hazai és az európai feldolgozóipari szereplők egybehangzó véleménye szerint 

mindegyik feldolgozóipari szegmensben, vagyis a konzerv-, a hűtő- és a léiparban is az ilyenkor szokásosnál 10-20 százalékkal több tavalyi áru van készleten, ami a fogyasztás hasonló mértékű visszaesésével magyarázható.

A várakozások alapján a kereslet a következő egy évben is ezen a mérsékeltebb szinten ragad meg itthon és a külpiacokon. A feldolgozóiparban azzal számolnak, hogy igazodnak a piac felvevőképességéhez, és kevesebb meggyet dolgoznak fel, mint tavaly. 

Mennyi lesz a meggybefőtt ára?

A magyar meggy szempontjából a meggybefőttpiacon – ahol a hazai meggytermés 60-70 százaléka hasznosul – a meghatározó, hogy a nagy német vevők a tavalyihoz képest semmilyen további áremelést nem hajlandók elfogadni. Ez Apáti Ferenc szerint nagymértékben annak is köszönhető, hogy a magyar meggybefőttgyártók szervezettsége rendkívül alacsony, szétaprózott a gyártási kapacitásuk és egymás ellen is árversenyt folytatnak. Ez szinte lehetetlené teszi, magyar meggy kiváló tulajdonságaiból adódó minőségi felárat érvényesíthessük. 

Frozen,Sour,Cherries,In,Sorting,And,Processing,Machine
Növekvő költségekkel és csökkenő fogyasztással küzdenek a feldolgozók.
Fotó: Shutterstock

A meggybefőttárak tehát várhatóan változatlanok maradnak, ezzel szemben a befőtt előállítási költsége az elmúlt évihez képest mintegy 20 eurócentet nőtt üvegenként. Ebből mintegy 10 a befőttesüveg árának emelkedése, a többi egyebek mellett az energia, a munkabér és a cukor drágulására vezethető vissza. A konzerviparra is jellemző, hogy már 2021-ről 2022-re is jelentős költségemelkedés ment végbe. Nem csupán a feldolgozás költségei nőttek drasztikusan, hanem a meggytermesztésé is, az elmúlt 2-3 évben mintegy 30-50 százalékkal. A gyenge termés az idén tovább növeli az önköltséget. Apáti szerint 

a gazdák már tavaly sem kaptak érdemben magasabb termelői árat, mint 2021-ben vagy 2020-ban, annak ellenére, hogy az inputanyagok, az energia és az élő munka ára extrém módon emelkedett.

Így a nagy német vevők áremelést elutasító magatartása erőteljesen satuba szorítja a hazai termelőket és feldolgozókat.

A FruitVeB elöke szerint nyilvánvaló, hogy az ártárgyalásokon a termelőknek és a feldolgozóknak is célja, hogy a megnövekedett termelési, illetve gyártási költségeiket érvényesíteni tudják az áraikban, ez pedig csak a tavalyi ellenértékek növelésével lehetséges. A kereslet-kínálati viszonyok és a magyar meggyszektor alacsony szervezettsége miatt azonban nagyon valószínű, hogy sem a termelők, sem a feldolgozók nem lesznek képesek megfelelő mértékben emelni. Ez óriási pénzügyi-gazdasági nehézségek elé állíthatja az ágazati szereplőket, hosszú távon pedig súlyos következményekkel járhat a hazai meggyszektorban.

Tavaly a meggyszezont is letarolta az aszály

A tavalyi meggytermésben a vészes csapadékhiány okozott nagyon nagy károkat: a gyümölcsök egy részét nem lehetett lerázni, mert rásült, ráaszalódott a fára – áll a FruitVeB elmúlt évi meggyszezonról szól összefoglalójában. A gyümölcsméretek mindenhol jelentősen csökkentek, ami a terméshozamban is erősen meglátszott. A szakértők szerint normál csapadékviszonyok között – a fán lévő gyümölcsdarabszám alapján – a betakarított termés 80 ezer tonna fölött lett volna, így azonban megállt 64 ezernél. A legnagyobb vevő – mint minden évben – a belföldi konzervipar volt, az exportált meggy mennyisége (az aszály miatti nem elégséges minőség okán) tovább zuhant, de 7 ezer tonna körüli mennyiséggel a legfőbb külföldi piacunk Németország maradt.

A belföldi konzerv- és hűtőipari meggy termelői ára – a gyárba beszállítva – tavaly kilónként 200-220 forint körül alakult. A német exportmeggy ára előkészítve és előhűtve 280 forintot ért el. A lémeggy esetén a speciális fajták (cigánymeggy, Oblacsinszka) termelői ára nettó 90–130 forint között mozgott, míg más fajták léipari felvásárlása – amelyre korlátozott mennyiségben került sor – jellemzően 70-90 forintos nettó termelői árak mellett ment végbe.

Megvan az év pálinkája – a meggyből készült párlat két díjat is bezsebelt

Átadták az Év Pálinkás Bonbonja díjat is, a versenyt az idén rendezték meg először, ami Magyarország első bonbonversenye is volt.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.