Súlyos bírságra számíthat egy yibini étterem Kínában, miután evőversenyt hirdettek meg az üzletben. A Szecsuán tartományban található vendéglátóhely egy olyan akciót indított, amely szerint, ha egy vendég képes megenni 108 csípős gombócot, akkor ingyen ételt és ajándékokat is kap az étteremtől. 

Fotó: Cultura Creative via AFP

Ez a felhívás a világ jelentős részén maximum az éhesebb emberek figyelmét keltené fel, ám Kínában egészen máshogy állnak a dologhoz, hiszen a jelenleg hatályos törvények szerint tilos bárminemű élelmiszerpazarlás az országban. Márpedig egy evőverseny nem éppen az arányos felhasználásról szól, így tehát felkeltette a kínai hatóságok figyelmét is felkeltette az akció. A törvényt még az ötvenes és hatvanas években tapasztalt éhezés miatt hozták, amelyekben becslések szerint mintegy 45 millió ember vesztette életét Kínában. 

A pazarlás ellen Hszi Csin-ping kínai elnök is többször felszólalt már. 

A CNN cikke szerint az étterem tulajdonosait akár 10 ezer jüanra, azaz 485 ezer forintra is megbüntethetik, de azok a rádiók és újságok is büntethetők, amelyek reklámozták a versenyt.