A július 4-i amerikai hagyományok egyike a Coney Islanden tartott hotdogevő verseny a Nathan’s Famous Hot Dog szervezésében, melyet szokás szerint Joey Chestnut nyert a férfiak és Miki Sudo a nők körében, azonban az idei versenyt zápor zavarta meg.

A nagy megmérettetés elmaradásáról is felröppentek hírek, ám a szervezők nem hátráltak meg, és a vihar elvonulta után sor került a versenyre. A győztesek személye nem igazán volt kérdéses, hiszen a 10 perc alatt 62 hot dogot elpusztító Joey Chestnut óriási favoritként indulva hozta a kötelezőt, és 16. alkalommal is megnyerte a versenyt, míg a nők mezőnyében Sudo nyolcadik alkalommal győzött, 39,5 hot dogot leküldve.

U.S.-NEW YORK-HOT DOG EATING CONTEST
(210705) -- NEW YORK, July 5, 2021 (Xinhua) -- Joey Chestnut (L) competes in a hot dog eating contest in New York, the United States, on July 4, 2021. Defending champion Joey Chestnut broke his own world record Sunday by devouring 76 hot dogs in 10 minutes at the contest. Michelle Lesco won the women's title by eating 30.75 hot dogs in 10 minutes. (Xinhua/Michael Nagle)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com
Joey Chestnut 2021-ben, amikor felállította rekordját. Fotó: Northfoto

A két bajnok tartja a verseny csúcsát is, Chestnut 2021-ben 76 hot dogot evett meg, míg Sudo csúcsa 48,5 – írja a The New York Times. Az evőverseny a legendák szerint 1916 óta zajlik, ám 2010-ben az egyik eredeti szervező elismerte, hogy a legenda csak kitaláció.

Az időközben hagyománnyá váló verseny valójában a hetvenes években vette kezdetét, és ma már az ESPN2 csatornán is közvetítetik. A győztesnek 10 ezer dolláros díjat nyújtó esemény a tudósok fantáziáját is megmozgatta, és 

egy tanulmány szerint 10 perc alatt 83 hot dog elfogyasztása jelenti az emberi teljesítőképesség határát.

A kutatás szerint a legjobb evők akár a grizzlimedvékkel is fel tudják venni a versenyt, ugyanis a medvék percenként 8 hot dogot tudnak eltüntetni, míg Joey Chestnut 7,5-et. Ráadásul, szemben a medvékkel – melyek csak 6 percig bírják ezt az iramot – Chestnut 10 percig képes erre.