Csaknem 30 ezer hektárnyi erdőt telepítettek eddig a Vidékfejlesztési Program (VP) pályázói – tudta meg a Magyar Nemzet Zambó Pétertől. Az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy a VP-ben 2016-ban volt először elérhető az Erdősítések támogatása című felhívás. Erdőtelepítésre és ipari célú fásításra lehetett pályázni. A támogatási időszak alatt csak erdőre nagyságrendileg 44 ezer hektár támogatási kérelem érkezett be, amiből nagyságrendileg 40 ezer hektárnak van támogatói okirata.

Bükkös a Bakonyban.
Fotó: Gombási Mónika / Bakonyerdő Zrt.

A program indulásától 28 190 hektárnyi erdőt telepíttek – mutatott rá. A pályázók magán erdőgazdálkodók – induláskor földhasználók – voltak, emellett 27 önkormányzat is részt vett a programban. 

Zambó Péter kiemelte, az agrártárcának a 2019-ben indított Országfásítási Programmal sikerült megfordítani a negatív erdőtelepítési trendet, a településfásítás során pedig a rendszerváltozás óta a legnagyobb belterületi zöldítési program vette kezdetét. Sikeres az Újszülöttek erdeje program is, ami mellett kutatási tevékenységre, illetve szemléletformáló erdei iskola programokra is nagy figyelmet fordít a minisztérium.

Az államtitkár arról is beszélt: a hazai erdők látogatottsága a Covid idején megnőtt, és azóta sem csökkent. Ez évente legalább 40-50 millió látogatási alkalmat jelent.

Szerinte az elmúlt években minőségi változás következett be a természetjárás feltételeiben. Az állami erdészeti társaságoknál megvalósuló fejlesztések során olyan minőségben és hálózatban épültek letelepedőhelyek, kilátók vagy erdei szállások, ami kiváló lehetőséget nyújt a 21. századi igényeknek megfelelő túrázáshoz.

 

Hazánkban a 21 állami tulajdonban lévő erdészeti társaság több mint 1 millió hektár erdőt kezel, amely az ország természeti vagyonának stratégiai része. 

 

Az állami erdészeti társaságok nemcsak a főváros térségi erdőkben, hanem az ország minden pontján gondot fordítanak az erdei szálláshelyek, pihenők, ökoturisztikai központok megújítására, hálózatba foglalt fejlesztésére – emelte ki. 

Hozzátette: az állami erdőkben jelenleg több mint 11 ezer kilométernyi jelzett turistaút-hálózatot használhatnak a kirándulók. Emellett mintegy 1200 kilométer kerékpározásra és közel 400 kilométer lovaglásra kijelölt erdei út várja a kikapcsolódási lehetőséget keresőket. Az állami cégcsoport évente legalább 2 milliárd forintot fordít aktív természetvédelmi célú feladatokra, további 4 milliárdot pedig az ökoturisztikai hálózat elemeinek fenntartására.

 

A fával borított területek nagyságának növelése mellett stratégiai célunk a meglévő erdők turisztikai szerepének erősítése – fogalmazott Zambó Péter.

 

Az eredmények pedig magukért beszélnek: az erdőterület a leglátogatottabb belföldi turisztikai célpontok közé emelkedett. Az államtitkár szerint ezt az állapotot azonban meg is kell tudni őrizni, ezért a jövőben a további fejlesztések mellett a meglévő létesítmények fenntartására, karbantartására is jelentős erőforrásokat szükséges fordítani.

A legszebb erdőt kereső versenyben jelenleg a Bükkben található Zsófia-kilátó körüli erdők vezetnek. 
Fotó: Északerdő Zrt.

Az államtitkár elmondta, hogy az erdőjárás népszerűsítése, illetve a felelős társadalmi szemlélet erősítése érdekében az Agrárminisztérium elindította a Keressük Magyarország legszebb erdejét! versenyt, a tárca közösségi oldalán július 16-ig bárki leadhatja szavazatát az általa legvarázslatosabbnak tartott erdőterületre.