A Hukz-Agro Kft. szervezésében az újfehértói gyümölcstermesztő kutatóállomásra látogató kazah delegáció az almatermesztésben rejlő lehetőségekről és nagyszabású együttműködésekről egyeztetett. Az eseményen részt vett Nagy István agrárminiszter is – áll a Világgazdasághoz eljuttatott közleményben. Lapunk úgy tudja, hogy a következő lépésben hamarosan magyar küldöttség utazik Kazahsztánba az almatermesztés helyi körülményeinek megismerésére. 

alma,
Lilla,
LAC Holding.
Megbeszélés Újfehértón, balról a második Horváth László.
Fotó: LAC Holding

Az L.A.C. Holdinghoz tartozó LAC KZ és a kazahsztáni K-Agro csoport több mint egy éve működik együtt a hibridkukorica vetőmagjának termesztésében. E munkát az említett Hukz-Agro szervezi, amely a hazai LAC Holding csoport és a kazah K-Agro közös vállalata.

Abból nem lesz baj, ha egy kevés almabor is készül

„A K-Agro egyik kazahsztáni leányvállalata, az Alma Isszik Kft. közép- és hosszú távú célja a minőségi almatermesztés” – fejtette ki a hétfői eseményen Csernisev Szergej Igorovics, a vállalat vezetője. A kazahsztáni Iszik térség 1000 hektárnyi gazdálkodási területének felén almát termesztenek.

 Az almafacsemetéket Hollandiából importálják, az helyett azonban teljes egészében át kívánnak állni belföldön létesítendő faiskolákban nevelt csemeték ültetésére.

 Ez a kazah várakozások szerint jelentős minőségjavulást ígér, és 2028-ra már évi 15 ezer tonnára nőhet az almatermés. A célszámok elérésével az alma további kezeléséhez válogató- és osztályozósort, valamint hűtőraktárakat telepítenének. A piacon nem értékesítendő, másodosztályú almából – kis mennyiségben – almabor készülne a Bacchus Global borászattal együttműködve. Később esetleg almalevet, cidert vagy calvadost is előállítanának.

A több mint 70 éves kutatóállomás fő feladatai közé tartozik az alma-, a körte-, a birs- és a naspolyagénbank fenntartása, termesztéstechnológiai kísérletek végzése, új tájfajták felkutatása, törzskönyvezése, nemesítése, almatermésűek, meggy és egyes bogyósok fajtakutatása. A társaság a Debreceni Egyetemmel együtt Szabolcsi Alma Centrum Nonprofit Kft. néven működik. (A Szabolcsi Alma Centrum nyilvános adatok szerint a magyar állam kizárólagos tulajdona, tavaly közel 168 millió forintos árbevétele keletkezett, kis részben exportból. 78 millió forintos veszteséget szenvedett el, viszont van 4,8 milliárd forintnyi tőketartaléka.) Az új név a két éve indult nagyszabású beruházásra, a Szabolcsi Alma Centrum Komplex Logisztikai és Tudás Központra utal.

Magyarországon is van hova előrelépni az almatermesztésben

Az esemény megnyitóján Horváth László tiszteletbeli kazah konzul, a L.A.C. Holding elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a kazah–magyar együttműködések fontosak a mezőgazdaságban is. Ezután Takács Ferenc, a kutatóállomás vezetője tartott szakmai előadást, majd Csernisev Szergej Igorovics mutatta be az általa vezetett céget. Nagy István agrárminiszter arról beszélt, hogy az egyeztetés remek alkalom a hazai gyümölcskutatásba és nemesítésbe való jobb betekintésbe, az almacentrum pedig alapjaiban változtatja meg az ágazat helyzetét. 

Ismertette továbbá, hogy a Magyarországon termett alma kétharmada léalma és csak egyharmada étkezési, de azon dolgozunk, hogy ezt az arányt megfordítsuk. 

A magyar–kazah politikai és gazdasági együttműködés komoly lehetőséget hordoz. Erre a bizalomra szeretnének építeni az almatermesztés és -feldolgozás kapcsán is.