Agrár

Fellélegezhetnek a gazdák, idén nem száradt ki a kaszálnivaló

A tavalyi brutális aszály után idén szerencsésebbek voltak a gazdálkodók Tolna vármegyében. A takarmányok ára is kedvezőbb, mint egy évvel korábban.

A legeltetés és a kaszálás színvonala központi kérdés az állatok takarmányozásában. Az idén, úgy tűnik, szerencsésebbek az állattartó gazdák, mint a múlt évben, a nagy aszály miatt voltak – számolt be a Teol. A portál több helyi gazdát is megszólaltatott, akik arról számoltak be, hogy idén jó ütemben jött az eső, így fűszénából és lucernából van bőven Tolna vármegyében.

Hajdúnánás, 2020. augusztus 4.A hajdúnánási Nyakas Farmon a tejelő holstein-fríz tehenészet takarmányszükségletéhez 350 hektáron vetettek lucernát, amiből szenázst készítenek. Jelenleg a Harangozó határrészből beszállítják a lucernát és betonfalak között tömörítik, lezárják és erjesztik.MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Hajdúnánás, 2020. augusztus 4.
A hajdúnánási Nyakas Farmon a tejelő holstein-fríz tehenészet takarmányszükségletéhez 350 hektáron vetettek lucernát, amiből szenázst készítenek. Jelenleg a Harangozó határrészből beszállítják a lucernát és betonfalak között tömörítik, lezárják és erjesztik.
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Oláh Tibor / MTI

Jó minőségű a fűszéna, és az állattartók az idén legeltetni is tudtak, és ez várhatóan tartani fog. Természetesen nem mindenki ennyire szerencsés, de a helyi termelők arról számoltak be, hogy

a tavalyinál sokkal kedvezőbb a helyzet, a búza, a kukorica és az árpa ára is jóval barátságosabb, mint egy évvel ezelőtt volt.

Azonban a támogatások ellenére csökkent a haszonállatok száma Tolna vármegyében az elmúlt években. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly decemberben 455 ezer tyúkot tartottak számon, miközben négy évvel korábban még 750 ezret. Juhból 41 ezret tartottak nyilván decemberben, négy évvel korábban 52 ezret. Sertésből tavaly 156 ezret számoltak össze, miközben 2016-ban még 175 ezer volt a számuk. A szarvasmarhák száma tavaly 27 ezer volt, négy évvel korábban 31 ezer.

Ráadásul a következő években is arra lehet számítani, hogy minden területen csökkenni fog az állatállomány, mivel kiszámíthatatlan a piac, és a tartás is hektikusan alakul, az időjárás függvényében.

Végnapjait élheti a magyar ipari alma, riasztó trendekről számoltak be Szabolcsban

Rosszat sejtenek a magyar almafeldolgozók, valami nagyon elromlóban van – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Igazgatósága és az almaszektor képviselői közti két találkozón, a SZON értesülése szerint.

 

 

széna lucerna Tolna búza
Kapcsolódó cikkek