Agrár

Nagy István: óriási kihívásokkal néz szembe a gazdatársadalom

Több jelentős hatású jogszabályt alkotott vagy alkot a következő időszakban az Országgyűlés.

A hazai agrárium egyik legnagyobb szakmai rendezvényét nyitották meg augusztus 17-én a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán. A 32. Farmer Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás, valamint a 18. Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállítás egyebek mellett 280 kiállítóval várja az érdeklődőket. 

Nagy István agrárminiszter a köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy az expó egy kiváló terep arra, hogy az agrárium valamennyi résztvevője találkozzon, tapasztalatot osszon meg, s itt van a Debreceni Egyetem is, amely tudással, innovatív megoldásokkal segíti elő a problémák közös megoldását. A Haon beszámolója szerint a miniszter azt is mondta, hogy olyan kényelmetlen helyzetben vagyunk, hogy ma már nem lehet úgy gazdálkodni, ahogy elődeink tették, hiszen 

olyan óriási kihívásokkal néz szembe a gazdatársadalom, amelyekkel korábban soha. Ilyen volt a Covid-járvány, s most ilyen a háború okozta gazdasági válság.

De a kihívásokkal jött egy fontos üzenet is: nincs legyőzhetetlen akadály. Amikor a pandémia alatt gazdasági ágazatok álltak le, a mezőgazdaság tovább működött. Kockázatos és nehéz volt, de megcsináltuk – jegyezte meg.

Elmondta, hogy több jelentős hatású jogszabályt alkotott vagy alkot a következő időszakban a parlament. Ilyen a Földet a gazdáknak! Program; az osztatlan közös tulajdont megszüntető törvény; az öntözéses gazdálkodás fejlesztését támogató jogszabály és a családi adózásról szóló rendelkezés is. A családi gazdaságok átadásáról szóló törvénytervezet részleteit épp most dolgozzák ki; erről Nagy István elmondta:

támogatást is fog tartalmazni a jogszabály. Emellett pedig kidolgozás alatt van egy termelői együttműködéseket elősegítő törvény, hogy a kisebb területen gazdálkodók versenypiaci hátrányát csökkentsék.  

Vaszkó László, a Farmer Expo igazgatója köszöntőjében elmondta, az elmúlt harminckét év alatt még nem találkozott ennyire nyugtalan, bizonytalan cégekkel. „Rekordáron a gabona, a kukorica, az energia. Háború van, pandémia volt és aszály. Nehéz helyzetbe került az állattenyésztés és a növénytermesztés – sorolta, majd hozzátette: ebből a kaotikus helyzetből csak a közös gondolkodás jelenthet kiutat.

A mostani kiállítás erre kiváló terep: aki ezen részt vesz, az azért teszi, mert úgy látja, hogy a régióban van potenciál, van piaca. Véleménye szerint aki nyitott arra, hogy bekapcsolódjon a párbeszédbe, az itt van a Farmer Expón, akár kiállítóként, akár látogatóként. 

 

gazdatársadalom Nagy István agrárminiszter Debreceni Egyetem
Kapcsolódó cikkek