A takarmányárak jelentős csökkenése, illetve a tavalyinál csapadékosabb időjárás kedvezően hatott a hazai halgazdaságok működésére – írja az Agroinform.hu. Noha a munkaerő és az energiahordozók költségei idén tovább emelkedtek, a termelők a tavalyinál 10-12 százalékkal olcsóbban tudják adni a halat a kereskedőknek – ez az árcsökkenés pedig várhatóan a fogyasztói árakban is érvényesülhet majd.

Raw,Fish,On,Market,Counter
A karácsonyra szánt halat a legtöbben piacon, állandó vagy alkalmi halasstandon vásárolják.
Fotó: Shutterstock

Ennek megfelelően az élő ponty ára kilogrammonként 1800–2200 forint között alakul majd, a szeletelt ponty 3500–4000 forint közötti összegbe kerül majd. Az afrikai harcsa filéjéért 4000 forint körüli összeget kérnek majd a kereskedők, míg a filézett szürke harcsa kilójának ára 7500–8000 forint között alakulhat az idei szezonban.

A hazai haltermelés mintegy 80 százalékát kitevő pontyból az ellátás a karácsonyi szezonban bőven fedezi a hazai keresletet, az itthoni piacon kívül exportra is jut belőle – mondta Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke. Hozzátette: az ár lassan növekszik, az egy főre jutó halfogyasztás nemzetközi összehasonlításban továbbra is igen alacsony, 6,5-7 kilogramm, ennek több mint a harmada továbbra is a karácsonyi szezonra koncentrálódik. A szakember kiemelte:

nem érdemes az utolsó pillanatig várni, december első napjaitól már meg lehet vásárolni a karácsonyi halat – néhány hetes fagyasztás nem okoz romlást a hal minőségében.

Itt a döntés: a Penny bezár karácsonykor

Nem marad egyedül a Lidl, egy másik nagy kiskereskedelmi lánc is boltzárat rendelt el.

Az Agroinform.hu olvasói körében végzett felmérés szerint a karácsonykor halat fogyasztók 85 százaléka pontyot dolgoz fel, de 32 százalékuk harcsát is vásárol a karácsonyi menühöz. Az afrikai harcsa is kelendő ilyenkor (13 százalék), és jól fogy a busa és a lazac (11-11 százalék) is. A halból főként – az esetek 81 százalékában – halászlé készül, de a rántott hal is nagyon népszerű (65 százalék). Roston elkészített vagy grillezett halat a családok 15 százaléka eszik ilyenkor.

A karácsonyra szánt halat a legtöbben piacon, állandó vagy alkalmi halasstandon (40 százalék), vagy szupermarketekben (30 százalék) vásárolják. Emellett fontos beszerzési forrás a saját vagy ismerős horgászfogása is (17 százalék).

További számottevő forrás az éttermek karácsonyimenü-szolgáltatása (10 százalék), amit szintén évről évre egyre többen vesznek igénybe.

A felmérésben részt vevők 41 százaléka azt jelezte, hogy a havi gyakoriságnál ritkábban fogyaszt halat. A válaszadók 37 százaléka a magas árat jelölte meg a hal étrendből való mellőzésének okaként, 24 százalék említette a minőségi halhoz való nehéz hozzájutást, míg 21 százaléknyian a családi szokásokat jelölték meg a fő oknak.

Továbbra sincsenek könnyű helyzetben a haltermelők

Magyarországon több mint 25 ezer hektárnyi vízterületen működnek tógazdaságok. A hazai haltermelők helyzetét idén alapvetően javította, hogy a tavalyi rendkívüli mértékű aszályt követően idén elegendő csapadék biztosította a halastavak megfelelő vízellátását. A takarmány 2023-ban összességében mintegy 30 százalékkal került kevesebbe, mint az orosz–ukrán háború tavalyi kitörését követő hónapokban. Németh István azonban számos további problémára hívta fel a figyelmet:

Az ágazat súlyos munkaerőhiánnyal küzd, számos résztevékenység technológiai fejlesztéssel sem váltható ki.

Az ökológiailag védett ragadozók – különösen a kormoránok – egyre növekvő károkat okoznak. Távoltartásuk jelenleg riasztási módszerekkel oldható meg, a riasztó lőszer ára egy-egy nagyobb halgazdaságnak éves szinten milliós többletköltséget okoz.

A magasabb árkategória miatt csak minden tizedik ember fogyaszt halat.
Fotó: AFP

Noha az ágazatot támogató Magyar halgazdálkodási operatív program Plusz (Mahop Plusz) immár tartalmaz területalapú támogatást, ennek mértéke csupán a fele (hektáronként 30-35 ezer forint) a szántóföldre jellemző összegnek.

A szakember hozzátette: a Mahop Plusz forrásai még így is jókora előrelépést jelentenek majd az ágazat számára, ami várhatóan elsősorban

a termelőkapacitások fokozatos megújítását, az eszközpark fejlesztését, környezetvédelmi beruházások indítását és új halastavak létesítését eredményezheti.

Közösen erősíti a halágazatot a Mahal és az MBH Bank

Stratégiai együttműködést kötött a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet és az MBH Bank. A megállapodás célja a magyar haltenyésztés hatékonyabb banki finanszírozása és a termékpálya versenyképességének növelése, ezzel összefüggésben a halfogyasztás népszerűsítése.