A Közös Agrárpolitika feltételrendszerében és szerkezetében jelentős változás az Agrár-ökológiai Program és az újraelosztó támogatás – mondta a Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet évzáró szakmai konferenciáján. Mint kifejtette, ez a két új támogatási konstrukció a közvetlen támogatási források 30 százalékát jelenti. Ezért sem mindegy, hogy ezek az összegek miként hasznosulnak az ágazatban.

Feldman Zsolt, FruitVeb, Kecskemét Sheraton
Feldman Zsolt, FruitVeb, Kecskemét Sheraton
Nagy kihívások előtt áll a zöldség- és gyümölcságazat.
Fotó: Pelsoczy Csaba / AM

Feldman szerint az unión belül a magyar Agro-ökológiai Program hasonlít leginkább a korábbi, zöldítési támogatáshoz. Ezért nem véletlen, hogy a gazdálkodók a mezőgazdasági területeink 80 százalékát jelentették be ebbe a programba. Ezen belül 94 ezer hektár a szőlő-és gyümölcsültetvény. Mint az államtitkár kifejtette: az AÖP-ben résztvevő gazdák az eddigi szabály szerint, ha nem tudják teljesíteni a vállalásaikat, akkor a teljes támogatástól elesnek. 

A brüsszeli tárgyalások során sikerült elérni egy sávos szankciórendszert, mely szerint részleges teljesítés esetén legalább a támogatás 30-50 százalékához hozzájuthatnak a gazdálkodók.

Az államtitkár Területi Monitoring Rendszerrel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy azt uniós előírások miatt kell alkalmazni, egyes elemeit fokozatosan kell bevezetni és a következő években is kötelező lesz alkalmazni. Így ezen a területen is nagy jelentősége lesz a rendszer minél hatékonyabb működtetésének és használatának.

Az államtitkár az új KAP első évének tanulságai között említette, hogy megszokásból már sem a támogatási feltételeknek, sem a változó piaci környezetnek nem lehet megfelelni. A változásokhoz való alkalmazkodási kényszer mellett a magyar szabályozást nevezte a leginkább termelőbarátnak, hangsúlyozta, számos változás hasznos, példaként említve a talajvédelemmel kapcsolatos előírásokat.

Siralmas állapotban vannak a termőtalajok

Nem állunk jól a talajainkkal, Európában 60-70 százalékuk beteg, és nálunk sem különb a helyzet.

A zöldség-gyümölcs ágazatban 50 Termelői Értékesítési Szervezettel (TÉSZ) dolgozunk együtt – fogalmazott az államtitkár. Az általuk forgalmazott áru értéke mintegy 90 milliárd forint. A TÉSZ-ek működéséhez a kormány támogatást biztosít, melynek összege évről évre nő, ez év október közepéig közel hatmilliárd forinthoz jutottak. 

Agrár-környezetgazdálkodási támogatás címen 2022–2024 között mintegy 65 ezer hektár szőlő- és gyümölcsültetvény részesül 70 milliárd forint támogatásban. 

Az ágazat a Vidékfejlesztési Programon keresztül technológiai fejlesztésre jelentős forráshoz jutott: gépbeszerzésre, kertészet korszerűsítésre, megújítására, üveg-és fóliaházak létesítésére, ültetvénytelepítésre, gombaházak, hűtőházak létrehozására, borszőlőültetvény telepítésre közel hétezer támogatott kérelemre 185 milliárd forint támogatást ítéltek meg.