Egyetértettek az uniós agrárminiszterek azzal a magyar kezdeményezéssel, hogy a jövőben a mézesüvegeken kötelező legyen feltüntetni a méz származási helyét és pontos százalékos arányát – közölte Nagy István agrárminiszter. Mint mondta, több mint négy év munkája érett be a hétfői döntéssel, hiszen először 2019 novemberében kezdeményezte Magyarország a mézkeverékek származásjelölési szabályainak szigorítását. 

Woman,Buys,Honey,In,Supermarket,Or,Store
Pontosabb lehet a fogyasztók tájékoztatása. Fotó: Shutterstock

A szigorúbb előírásoknak köszönhetően egyértelmű lesz a vásárlók számára, hogy milyen országból származó mézek és milyen arányban találhatók meg az adott termékben – hangsúlyozta Nagy István. 

A miniszter szerint így a fogyasztók könnyebben megtalálhatják a minőségi magyar mézeket, melyek vásárlásával nemcsak a magyar méhészeket, de a biológiai sokféleség megőrzését is támogatják. Másrészt 

a kötelező, pontos százalékot tartalmazó származásjelölés hatékonyan segítheti a bizonytalan eredetű, kétes minőségű, EU-n kívülről érkező mézek elleni fellépést.

Nagy István jelezte azt is, hogy a javaslatról az Európai Parlament a következő napokban alakítja ki álláspontját, ezt követően kezdődhetnek meg a tárgyalások a tanáccsal, annak érdekében, hogy az új szabályozás minél előbb hatályba léphessen.

Méhésztámogatások: Európában a magyarok kapják a legtöbb pénzt

De az Európába áramló ukrán és kínai miatt továbbra is nehéz helyzetben vannak.