Jelentősen emelkedett a tavaszi árpa szaporítóterülete, az előző évihez képest mintegy 27 százalékos növekedés eredményeként a hétezer tonnát is meghaladta a tényleges termés, és a várható fémzárolt mennyiség biztosítani tudja az akár 100 százalékos felújítási szintet is. Perczel Péter, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) Kalászos és Nagymagvú Hüvelyes Növények Szekcióbizottságának elnöke szerint a jelenlegi alacsony gabonapiaci árak nem kedveznek a fémzárolt vetőmag használatának. Pedig a piacképes minőségi árualap előállításának, a nyomonkövethetőség biztosításának egyik nagyon fontos feltétele a minősített, fémzárolt vetőmag használata. 

20210326 Törökszentmiklós
Négy kamion mintegy négyezer hektárra való kukorica-vetőmagot szállít
Fotó: Mészáros János MJ Új Néplap
A vetőmagtermesztés a magyar mezőgazdaság kulcságazata.
Fotó: Mészáros János / Új Néplap

Az év végén a tavaszi kalászos vetőmag iránti keresletet tovább csökkentette az őszi kultúrák elhúzódó betakarítása és az őszi talajmunkák csúszása is. Tovább erősödött az a tendencia, hogy a tavaszi árpafajtákat ősszel vetették el, ezzel párhuzamosan fokozódó igény van azokra a fajtákra, amelyek ősszel és tavasszal egyaránt vethetők. 

A vetőmag-szaporítások termésátlaga jelentősen meghaladta a tavalyi eredményeket, a feldolgozott vetőmagok minősége általánosságban jó. 

A zab vetőmagszaporító területe esetében kis mértékben haladta meg a 700 hektárt, innen 2200 tonna körüli fémzárolt vetőmaggal számol a VSZT. Az ókészletek mennyisége az előző évek szintjén alakul, vetőmagminőségi problémákra nem kell számítani, a zabvetőmagkészletek is elegendők lesznek. 

A várható piaci körülmények figyelembevételével a tavaszi árpa, búza és zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira egységesen nettó 157 ezer forintos tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé a VSZT – közölte Polgár Gábor, a szervezet ügyvezető igazgatója. Ez zsákban, csávázottan, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A vetőmag tájékoztató ára nem jelent árrögzítést, elsődleges célja orientáló, a várható piaci árinformáció közreadása.

Kiemelt státuszt kapott az exportőrök között a Marton Genetics

A keleti piacokon különösen jók a martonvásári vetőmagok kilátásai.