Idén január 1-jei dátummal sikeresen megtörtént a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) mezőgazdasági termeléssel foglalkozó vállalatainak cégcsoportba rendezése. Az egyetem közleménye szerint a MATE Agrárcsoport Kft. „az együttműködés szellemét testesíti meg és az alma materre jellemző kiválóság iránti elkötelezettsége meghatározó lesz”.

A MATE Agrárcsoport Kft. égisze alatt egyesülnek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem mezőgazdasági vállalatai
A gödöllői központú egyetem vezetése jelentős hatékonyságnövekedést vár a cégek egyesítésétől.
Fotó:  MATE Agrárcsoport Kft.

Az integráció első lépésében érintett vállalatok 

  • a Nagykunsági Tájtermesztési Kft., 
  • a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. érdi, ceglédi, sarródi és keszthelyi telephelyei, valamint 
  • a Kaposvári Campus Kft. iregszemcsei telephelye. 

Az integráció második szakaszában 

  • a ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt., 
  • a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. és 
  • a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. 

csatlakozik a MATE Agrárcsoport Kft.-hez, mint a megalakuló MATE agrárholding három leányvállalata, szintén még 2024-ben.

A kialakuló agrárholding a szántóföldi vetőmag, szántóföldi növénytermesztés, gyümölcstermesztés, állattartás, élelmiszeripari kutatás, valamint zöldség- és zöldségvetőmag ágazatokat integrálja és vonja egy irányítás alá.

Úgy véljük, vállalataik egyesítésével növelhetjük a hatékonyságot, előmozdíthatjuk az innovációt és mindannyiunk számára szilárdabb és fenntarthatóbb jövőt teremthetünk

– mondta Gyuricza Csaba, a MATE rektora. Az egyesülésben szerepet játszottak a méretgazdaságossági előnyök, az üzleti diverzifikáció, a növekvő piaci részesedés és új piacokba való betörés itthon és külföldön egyaránt – tette hozzá.

Az agrártudományi egyetem rektora kijelentette: nem az a céljuk, hogy mindenkit felvegyenek

Ami a gödöllői központú agráregyetemen megvalósult, az hiányzik az agrár-élelmiszergazdaságból – a jelenlegi problémák nagy része az integrációk hiányára vezethető vissza – derül ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektorával, Gyuricza Csabával készített interjúnkból. A helyzetet nehezíti, hogy megdöbbentő mértékű az ágazatban dolgozók alulképzettsége.