Egy mezőgazdasági együttműködési megállapodás megkötése tovább erősítheti hazánk agrárkapcsolatait Ugandával, és megnyithatja az utat a befektetők előtt az afrikai országban – közölte Nagy István agrárminiszter, aki Bright Kanyontore Rwamirama állattenyésztésért felelős államminiszterrel egyeztetett szombaton Kampalában az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.

NAGY István
Agrárminiszter: kiépítik a magyar befektetőknek az utat Ugandába.
Fotó: Mónus Márton / MTI

A tárcavezető a megbeszélésen arra hívta fel a figyelmet, hogy Uganda komoly lehetőségeket kínál a magyar agrárium és vállalkozások számára. Az afrikai ország banán-, kávé- és kakaótermesztése a világ élvonalába tartozik, a feldolgozóipart azonban tovább kell fejleszteni, míg a növekvő népesség miatt a mezőgazdaság termelés hatékonyságát is javítani szükséges.

Kiemelte:

Hazánk éppen ezért kész tapasztalatait megosztani partnerével. Egy mezőgazdasági együttműködési megállapodás aláírása pedig Magyarország és Uganda között ezt a folyamatot erősítheti.

Nagy István arról is beszélt a közlemény szerint, hogy korábban félbemaradt egy akvakulturális projekt, amelyet mindenféleképpen szeretnének befejezni. Emellett pedig további lépéseket kívánnak tenni a tudományos és oktatási együttműködések területén, melyekből mindkét ország profitálhat.

A nap folyamán a tárcavezető Kampalában a Kyambogo Egyetem rektorával felsőoktatási kérdésekről egyeztetett – írták.

A miniszter emlékeztetett: az oktatási intézménnyel már sikeres agrárszaktanácsadó-tréningeket valósított meg Magyarország. A képzések azért voltak eredményesek, mert ugandai és magyar szakemberek egyaránt részt vettek az oktatásban. A program a tudásátadást, a családi kisgazdaságok élhetővé tételét és jövedelmük növelését, a vidéken maradás támogatását, az agrárbiológiai sokféleség fenntartását és az éghajlatváltozás hatásainak csökkentését is magában foglalta.

Nagy éppen ezért úgy gondolja, további hangsúlyt kell fektetni 

  • közös kurzusok és PhD-képzések indítására, 
  • a hallgatói ösztöndíjak támogatására és 
  • a szakemberek cseréjére is.

Hatott a gazdák tiltakozása: az Európai Bizottság új alapokra helyezné a közös agrárpolitikát

A cél, hogy csökkentsék az uniós gazdálkodók ellenőrzési terheit, és nagyobb rugalmasságot biztosítsanak számukra bizonyos környezetvédelmi feltételek betartásához.