Brazíliából terjedt el a világon a Magnaporthe oryzae gomba (magyarul rizsgomba) okozta búzabetegség, amely a kutatók szerint 2050-ig 13 százalékkal csökkentheti a kulcsfontosságú növény globális termelését. A nemzetközi tudósokból álló csoport a betegség 1985-ös megjelenése óta először készített egy olyan új modellt, amely bemutatja, hogyan terjed majd el a rizsgomba a jövőben. Az előrejelzések szerint a korábban csak kismértékben érintett országokban is tovább terjed ez a betegség. 

Neck,Blast,Disease,Of,Rice.,Caused,By,Fungus,Magnaporthe,Oryzae,
A gombás  betegség miatt jócskán visszaeshet a világ búzatermelése.
Fotó: Shutterstock

A 222 millió hektáros termőterületével és 779 millió tonnás termésmennyiségével a búza nélkülözhetetlen a világ élelmiszer-ellátásában. A legtöbb növényfajhoz hasonlóan azonban olyan betegségekkel küzd, amelyek a klímaváltozás miatt gyorsabban terjednek, mint néhány évvel ezelőtt.

A Farminguk portál cikke szerint az egyik ilyen a rizsgomba, amely – gombabetegség lévén – a nedves területeken komoly veszélyt jelent a termelésre. Eredetileg Brazíliából terjedt át először a szomszédos országokba, majd a Dél-Amerikán kívüli első eseteket először Bangladesben jegyezték fel 2016-ban, később pedig Zambiában 2018-ban. A kutatók szerint 

  • Dél-Amerika, 
  • Dél-Afrika és 
  • Ázsia lesz a leginkább érintett a betegség jövőbeni terjedésében.

Korábban érintetlen területeken is megjelent a gombás megbetegedés

A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) által vezetett kutatócsoport új tanulmánya szerint Afrikában és Dél-Amerikában a búza termőterületének akár 75 százaléka is veszélybe kerülhet a jövőben. 

Az előrejelzések szerint a rizsgomba tovább terjed azokban az országokban is, amelyeket korábban csak kismértékben érintett, 

így például Argentínában és Zambiában, de olyan helyekre is behatol, amelyek korábban érintetlenek voltak. Idetartozik Uruguay, Közép-Amerika, az USA délkeleti része, Kelet-Afrika, India és Kelet-Ausztrália.

Pára vagy hőstressz következménye egyaránt lehet élelmiszerválság

A modell szerint Európa – Olaszország, Dél-Franciaország, Spanyolország – és Kelet-Ázsia – Délkelet-Kína – meleg és párás vidékei kivételével alacsony a kockázat. Ahol ugyanis a klímaváltozás szárazabb körülményekhez vezet, és gyakoribb a 35 Celsius-fok feletti hőség, a rizsgomba kockázata is csökkenhet. Azonban ezen vidékek termelői sem nyugodhatnak meg, a kutatók szerint ugyanis ezeken a területeken a hőstressz mérsékli a terméspotenciált. Ezek a régiók pedig az éghajlatváltozás közvetlen következményei által legsúlyosabban érintett területek közé tartoznak.

Eközben az élelmiszer-ellátás bizonytalansága már most is jelentős kihívás, a búza iránti kereslet tovább növekszik, különösen a városi területeken. Sok régióban a gazdálkodóknak robusztusabb növényekre kell váltaniuk, hogy elkerüljék a terméskiesést és a pénzügyi veszteségeket – magyarázza a tanulmány. 

Brazíliában például a búzát egyre inkább felváltja a kukorica,

míg egy másik fontos stratégia lehet a jövőbeni termésveszteség elkerülése érdekében a rezisztens búzafajták nemesítése.

Megkapták a pofonokat a növénytermesztők, más ellenfelek után kell nézni

Az oroszokkal és az ukránokkal ugyanis csak a nagyon hatékonyan termelők vehetik fel a versenyt, a többieknek át kell alakítaniuk a vetésszerkezetüket.