Több mint 1400 hektáron termelnek spárgát Magyarországon, és évente mintegy 5000-5500 tonna termést takarítanak be. Ugyanakkor míg a korábbi években a spárga szedése április végén kezdődött, az idén a hirtelen jött felmelegedésnek köszönhetően már jóval korábban, április elején elindult. Legnagyobb termőterületeink Bács-Kiskun és Csongrád vármegyében találhatók, ezenkívül Hajdú-Bihar és Békés vármegyében foglalkoznak még jelentősebb spárgatermesztéssel – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamra és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

 A megszokottnál korábban indult az idei spárgaszezon
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
küldött képek
Itthon is népszerű lett a spárga / Fotó: NAK / Lévai Zsolt

A szakmai szervezetek szerint a hamarosan elérhető európai uniós támogatásoknak köszönhetően tovább emelkedhet a hazai termőterület. A KAP Stratégiai Terv keretében megjelenő kertészeti beruházási támogatások közül az ültetvénytelepítések támogatására kiírt pályázat keretében spárgaültetvények telepítésére is nyerhetnek támogatást a kertészetek.

A spárga piacára hosszú ideig az volt a jellemző, hogy a hazai termés szinte egésze a külpiacokra került, az utóbbi évek belső fogyasztás emelkedésének köszönhetően ma már az itthon megtermelt spárgamennyiség fele a magyarok asztalára kerül. A magyar spárga legjelentősebb felvevőpiaca Németország és Svájc, de Finnországba és Svédországba is szállítanak a hazai termelők.

A spárga kitűnően illeszkedik az egészséges étrendbe, hiszen szárát jól emészthető rostok alkotják, a hajtások vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. 

Víztartalma magas, kalóriatartalma viszont alacsony. A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint világos változatában. A spárga nagy mennyiségű folsavtartalma miatt kismamáknak kifejezetten ajánlott.

A spárga a sípok színe szerint négy típusba sorolható: fehér, lila, lilászöld és zöld, de ugyanarról a növényről van szó. Ha akkor szedik le, amikor még ki sem bújt a földből, akkor a színe még fehér – ezért termesztik a fehérspárgát földből készített bakhát alatt takarással – de ha már kibukkant, napfény hatására lilássá válik. A sík művelésű zöld spárgát akkor takarítják be, amikor már a teljes hajtás a föld felett van és a napsütés élénk zöldre festette. Áprilistól kezdve egészen június végéig kapható, konzerv formájában egész évben elérhető.