Lerakta a dél-németországi Kuppenheimben épülő, akkumulátor-újrahasznosító üzemének alapkövét a Mercedes-Benz pénteken. A kísérleti jelleggel megszülető létesítmény éves szinten 2500 tonnás kapacitással működik majd, több mint 50 ezer új akkumulátort hozhat létre az autógyártó elektromos járműveihez.

Germany's Chancellor Angela Merkel Attends Daimler AG Battery Factory Groundbreaking Ceremony
A battery pack for the new Mercedes-Benz Generation EQ electric sport-utility vehicle (SUV), manufactured by Daimler AG, stands on display at the Deutsche Accumotive GmbH electric automobile battery factory in Kamenz, Germany, on Monday, May 22, 2017. Battery-making gigafactories are about to arrive in Europe, challenging a lead Tesla Inc. is building at a plant in Nevada and opening the way for a quicker shift toward green power for both cars and utilities. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images
A Mercedes egyik akkumulátorgyára; ez még nem az újrahasznosító üzem.
Fotó: Getty Images

A tesztüzem először a kísérleti járművek és hagyományos, belső égésű motorral szerelt autók indító akkumulátorait hasznosítja újra, ám ha sikeres lesz, a termelés bővíthető lesz közép- és hosszú távon is. A gyár első fázisa, amely az akkumulátorok mechanikai szétszerelését végzi, már idén decemberben megkezdheti a működését. A teljes körű működés pár hónappal később indulhat.

A kuppenheimi üzem karbonsemleges módon működik, napelemekkel és más, tiszta energiaforrásokkal jut energiához. Építését részben a német gazdasági minisztérium finanszírozza – írja a Reuters.

A Mercedes igazgatótanácsának tagja, Jörg Burzer szerint az üzem fontos jele a baden-württembergi és német fenntartható elektromobilitással kapcsolatos innováció erejének. Thekla Walker, Baden-Württemberg klíma- és energiaügyi minisztere üdvözölte, hogy az autógyártó a körforgásos gazdaságot népszerűsíti a beruházással. Ez szerinte különösen fontos, amikor az olyan nyersanyagok, mint a lítium, a kobalt vagy a nikkel, csak korlátozottan érhetők el.