Áprilisban 66 992 személygépkocsi cserélt gazdát Magyarországon, ami csupán 1 százalékkal marad el a tavaly áprilisban regisztrált 67 648-as darabszámtól – derült ki a DataHouse előzetes adataiból.

2020.12.02. Sturcz auto használtautó kereskedés Székesfehérváron. Nagy Norbert.
Fotó: Nagy Norbert / Mediaworks

Noha jelentős visszaesés nem tapasztalható a hazai használtautó-piacon, néhány tényező együttes hatása nehezíti, hogy a piac a tavalyi rekordforgalmát elérje

– magyarázta Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. Szerinte az egyik ilyen a magas finanszírozási költségek.

Fontos katalizátora a piacnak a hitelezés, amelynek kondíciói a magas miatt jelentősen romlottak. 

Nem csupán a vásárlók egy bizonyos rétegének okoz ez problémát, hanem a kereskedők készletfinanszírozási lehetőségeit is beszűkíti. Emellett a használtautó-piacon is érezteti hatását az  

Áprilisban a JóAutók.hu oldalain meghirdetett személyautók átlagára mintegy 20 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Rossz hír azoknak, akik olcsó és fiatal használt autót szeretnének

Brutálisan megdrágultak a használt kocsik az elmúlt egy évben: egy Ford Focusért már több mint ötmillió forintot kell fizetnünk, és a Volkswagen Golf árát is rendesen megkérik. A Világgazdaság által megkérdezett szakértő szerint a magánvásárlók többsége mégis marad ezen a piacon, és igyekszik néhány millió forintért jó állapotú gépjárműhöz jutni – egyre kevesebb sikerrel.

Az áremelkedés miatt a korábban legnagyobb forgalmú 1,5–2 millió forintos sávban ma már egyre nehezebben lehet normális állapotban lévő autót találni. A jelenlegi helyzetben a használt autót kereső vásárlók számára növekszik annak a kockázata, hogy nem megfelelő minőségű autóra tesznek szert. Ezért a korábbiaknál nagyobb szerep jut az ellenőrzött használtautó-piactereknek, amelyek kínálatában csak a megfelelően dokumentált előélettel rendelkező járművek jelenhetnek meg.

Belföldi használtautó-eladások az első négy hónapban

A használtautó-piacon 2023 első négy hónapjában 270 671 személyautó cserélt gazdát, ez a mennyiség 5 százalékkal marad el az előző év hasonló időszakában regisztrált 284 829-es értéktől. Eközben a forgalomba helyezett új autók száma 38 091 darab volt, ami 0,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábban mért 37 778-as értéket.