Szándékos bűncselekményekről van szó bizonyos esetekben – hangsúlyozta az InfoRádióban Sógor Zsolt közlekedési szakjogász. Az ügyvéd emlékeztetett rá is, hogy a hatóságok rendkívüli alkalmassági vizsgálatot rendelhetnek el a közveszélyes sofőrökkel szemben, és akár örökre eltilthatják a vezetéstől az illetőt.

Az autósiskolák vezetőinek országos szervezete pszichológiai vizsgálathoz kötné a jogosítványszerzést.
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Vannak olyan kiemelten agresszív emberek, akiknél az ilyen tulajdonságaik csak a járművezetés során jönnek elő. Ők aztán büntetőfékeznek, ráhúzzák a másikra a kormányt, és egyéb hasonló dolgokat művelnek. Ezekben az eseteknél, ha kiderül, hogy valaki nem alkalmas a járművezetésre, akkor eltiltják

– mondta a szakjogász.

A helyzet enyhítése érdekében az autósiskolák vezetőinek országos szervezete pszichológiai vizsgálathoz kötné a jogosítványszerzést.
Hoffmann Csaba alelnök az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, közös munkacsoportot hoznak létre a Közlekedési Minisztériummal a KRESZ felülvizsgálatáról.

Rengeteg autóvezető van, aki dugóban ül, és biztos vagyok benne, hogy a dugóban álló autós mellett három-öt perc múlva megjelenik a leállósávban egy nagy teljesítményű autó, amely aztán elszáguld a sor mellett. Aki ezt vezeti, mindenki felett állónak érzi magát. Egy narcisztikus alkat. Nem szabadna az ilyet beengedni a forgalomba. A pszichológusok ezt meg tudnák szűrni

– mondta Hoffmann Csaba.

Az autósiskolák vezetőinek országos szervezetét képviselő alelnök szerint már magába a KRESZ-tananyagba, illetve a KRESZ-szabályozásba is jó lenne, ha pszichológus beleírna olyan tanítható esettanulmányokat és viselkedési normákat, amelyek arra vonatkoznának, hogy az ilyen helyzetekben hogyan kell helyesen viselkedni. Például, hogy

senki ne húzza rá a kormányt a szabálytalankodóra, mert akkor abból biztos baleset lehet.

Ez azért is fontos, mert a balesetek legnagyobb százalékát nem is az ittas vezetők okozzák, hanem ezek a ferde személyiségű emberek – tette hozzá Hoffmann Csaba.

Jogosítványcsere online – Spórolhat is, aki a virtuális térben intéziHa valaki rendelkezik ügyfélkapu-regisztrációval, mostantól automatikusan kaphatja meg új jogosítványát egy online nyilatkozat kitöltése után – ráadásul nem kell érte fizetni.20210419 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Jogosítványcsere online – Spórolhat is, aki a virtuális térben intézi

Ha valaki rendelkezik ügyfélkapu-regisztrációval, mostantól automatikusan kaphatja meg új jogosítványát egy online nyilatkozat kitöltése után – ráadásul nem kell érte fizetni.

20210419 Szombathely Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe
A szigorítás nagyobb biztonságot adhat az utakon.
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Az autóvezetéstől való eltiltás egyébként csak Magyarországon érvényes, vagyis akitől itthon elveszik a jogosítványát mert közveszélyes, az az többi országában még nyugodtan vezethet. Sógor Zsolt ügyvéd szerint ez súlyos hiányosság az unió jogrendjében.

A magyar KRESZ felülvizsgálatának társadalmi vitája ősszel kezdődik.