A Nikola visszahívja az összes eddig leszállított akkumulátoros elektromos teherautóját, és felfüggeszti az értékesítésüket, miután a közelmúltban bekövetkezett tűzesetek vizsgálata során az egyik akkumulátorcsomagban hűtőfolyadék-szivárgást találtak – írja a Reuters.

Opening of Iveco and Nikola production plant
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A vállalat tájékoztatása szerint eddig 209 elektromos teherautót adtak el, amelyeket most egytől egyig visszahívnak, és egyúttal minden ügyféllel felveszik a kapcsolatot. Az amerikai gyártó független szakértő bevonásával indított vizsgálatot azután, hogy az arizonai Phoenixben található telephelyén több teherautó lángra kapott, majd közülük az egyik júliusban újból kigyulladt. A balesetben senki sem sérült meg.

A cégnél arra gyanakodnak, hogy az akkumulátorcsomagon belül egyetlen beszállítói alkatrész miatt szivárog a hűtőfolyadék és ez okozza a tüzet.

A Nikola Corporation ezért arra kérte a Tre akkumulátorral ellátott elektromos járművek ügyfeleit és kereskedőit, hogy 

óvintézkedésként parkoljanak a szabadban. 

A tengerentúli társaság nem a legfényesebb időszakát éli: az ellátási lánccal folyamatosan gondok vannak, a kereslet is gyengébb a vártnál, ezért döntöttek úgy a vezetői, hogy csak rendelésre gyártanak akkumulátoros elektromos autókat, és inkább a hidrogén üzemanyagcellás tehergépjárművekre összpontosítanak. 

A Nikola részvényárfolyama idén 10, a pénteki piaczárást követően pedig újabb 6 százalékot esett. A vállalat egy hete nevezte ki vezérigazgatónak Stephen Girskyt, a General Motors korábbi vezetőjét, de az elemzők szerint ez sem jelenti azt, hogy kint lennének a vízből, a következő 12 hónap ugyanis kritikus lesz az életükben.