A kínai BYD eladások terén már letaszította a Teslát a trónjáról- és azt tervezi, hogy a mesterséges intelligencia terén is ugyanezt teszi cégével.

A BYD keddi Álom napján bemutatta legújabb, MI-alapú okosautó-rendszerét, a Xuanjit, amely a cég reményei szerint biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi majd a cég járműveit. A rendszer többek között hangfelismerésre és automata parkolásra is képes lesz, de a cég vezérigazatója, Vang Csuan-fu arról is beszélt, hogy a cégnél több mint 90 ezren foglalkoznak kutatás-fejlesztéssel, ebből több mint 4 ezren okosautó-technológiákat kutatnak – írja a Reuters.

04 September 2023, Bavaria, Munich: The BYD manufacturer logo is seen on a BYD vehicle at the press day of the IAA auto and transport show in a hall at Messe München. The International Motor Show IAA MOBILITY 2023 will take place in Munich from September 05-10. Photo: Matthias Balk/dpa (Photo by MATTHIAS BALK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Matthias Balk / DPA / AFP

A BYD-vezér elmondta azt is, hogy 

a cég 100 milliárd jüan (14 milliárd dollár) értékű beruházásra készül az okosautó-technológiák terén, igaz, azt nem árulta el, mennyi idő alatt.

A fejlesztések eredményeként a BYD Sencsenben már a 3-as szintű önvezetési technológia tesztelésére is engedélyt kapott, míg a Tesla önvezető rendszerei, az Autopilot és az FSD az utóbbi időben csak mint perek és visszahívások tárgyai kerülnek a hírekbe.

A Business Insider beszámolója arra is kitér, hogy a BYD nem kér dollárezreket az autópilóta-rendszerért, hanem az minden 300 ezer jüannál (14,7 millió forint) drágább autónak alapeleme lesz. A kínai gyártó Yangwang U8 nevű luxusautójához pedig a híresztelések szerint drón is jár majd. 

Erősíti jelenlétét a magyar piacon a kínai autógyártó – BYD-márkakereskedés nyílik Budapesten

A februártól elérhető elektromosautó-vásárlási állami ösztönző programból 4 millió forint támogatást is kaphatnak a vásárlók.