A világ legnagyobb autógyártója, a Toyota megállapodást kötött egy dél-afrikai céggel egy különleges extra szolgáltatás biztosításához. A SVI Engineeringnek hála a Toyota Hiluxot már gyári páncélozással is megvásárolhatják az érdeklődők.

The 44th Bangkok International Motor Show 2023.
A Toyota gyári extraként kínálja a páncélozást az egyik modelljéhez / Fotó: AFP

A Hilux a márka legkeresettebb autója Dél-Afrikában. Így érthető, hogy miért pont ennek a modellnek az esetében kínálják a páncélozást a SVI Engineering szakemberei. A katonai és félkatonai alakulatok számára páncélozott járműveket gyártó dél-afrikai vállalat a megállapodás értelmében az vállalta, hogy a lakossági vásárlók esetében is, bármely Toyota-márkakereskedésben megrendelt Hiluxhoz biztosítják a páncélozott felszerelést. Ráadásul a gyári garancia az így páncélozott autók esetében is megmarad – írta meg a Smartermedia.

Az SVI azt közölte, hogy 

Stopgun V2.0-s könnyű golyóálló páncélt szerel az autókra. 

Ez B6-os védelmi szintet jelent, vagyis az autó ellenáll az olyan fegyverek lövedékeinek, mint például az AK-47-es géppuskák.

Bár a Stopgun elvileg akár dupla fülkés pickupokhoz is kérhető, a Toyota csak a szimpla fülkés, azaz egy üléssoros modellekhez hagyta jóvá az átépítést.

A Toyota lelketlen önvezető autók elleni harcról készített animét

A limitált epizódos animében a főhősnek egy gonosz vezérigazgatóval és kegyetlen önvezető autóiból álló flottájával kell felvennie a harcot, mindezt egy GR Corollát vezetve. A Toyota így szeretné népszerűsíteni a modern Gazoo Racing sportmodelljeit.

 

Mit tartalmaz a Stopgun V2.0 páncélzat?

A Toyota Hilux ablakait 36 milliméteres páncélüvegre cserélik, az ajtókat pedig 5 milliméteres golyóálló acéllemezekkel bélelik ki. Páncélozott a tűzfal is, illetve a motortérben minden létfontosságú mechanikus és elektronikus rendszer külön védelmet kap.

A csomag része a beépített lőrés is az oldalsó ablakoknál, de ezt az extrát a vevő törölheti, ha nincs rá szüksége.

A kézi váltós, hátsó- és összkerékhajtású Hiluxokhoz rendelhető csomag különlegessége, hogy beépítése után is funkcionális marad a függönylégzsák. A csomag tartalmazza még a megerősített futóművet, a masszívabb ajtózsanérokat, illetve a megerősített hátsó lökhárítót.

Egy ilyen átépítésnek az ára 6,4 millió forint.