Még mindig akad felelőtlen járművezető – összegezte a rendőrség a legutóbbi Roadpol-ellenőrzés eredményeit.

20230421 Juta

A hétvégén, az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának Roadpol kezdeményezéséhez csatlakozott Somogy megye is, a Speedmaraton akció keretében a vármegye összes traffipaxát bevetették, hogy a gyorshajtókat lefüleljék.

Fotó: Lang Róbert lr 
Somogyi Hírlap 20230421 JutaA hétvégén, az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának Roadpol kezdeményezéséhez csatlakozott Somogy megye is, a Speedmaraton akció keretében a vármegye összes traffipaxát bevetették, hogy a gyorshajtókat lefüleljék.Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap
Nem mindenki használja a biztonsági övet, azaz felelőtlenek az autóvezetők / Fotó: Lang Róbert / Mediaworks

A Roadpol Operational Group (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoport) éves ellenőrzési terve alapján a Magyar Rendőrség 2024. március 11. és 17. között az ország egész területén ellenőrizte a passzív biztonsági eszközök használatát.

Felelőtlenek a vezetők és a motorosok is

Ennek során a rendőrök 15 449 esetben tapasztalták a biztonsági öv használatának elmulasztását: túlnyomórészt, 11 753 alkalommal a járművezető nem kapcsolta be a biztonsági övet. A gyermekbiztonsági rendszert 265-en nem használták, 52 motorkerékpáros pedig bukósisak nélkül közlekedett.

A rendőrség felhívta a figyelmet: 

A passzív biztonsági eszközök használatával a balesetek során bekövetkező személyi sérülések jelentős része megelőzhető, illetve a sérülés foka csökkenthető!

Idén volt már Roadpol-akció: február 19. és február 25. között Magyarország közútjain 8741 tehergépkocsit és 563 autóbuszt ellenőriztek, akkor az ellenőrzött járműveknél 2141 esetben állapítottak meg jogsértést.

Áprilisban is lesz vizsgálat

Legközelebb, április 15–21. között a sebességtúllépésre fókuszál majd a Roadpol, és július kivételével az év minden hónapjára jut valamilyen ellenőrzés az utakon:

  • Április 15–21.: sebesség-ellenőrzés (19-én 24 órás SpeedMarathon-ellenőrzés is)
  • Május 13–19.: tehergépjármű- és autóbusz-ellenőrzés
  • Június 17–23.: ellenőrzés az ittasan, bódult állapotban vezetők kiszűrésére (21-én 24 órás A&D Maraton ellenőrzés is)
  • Augusztus 5–11.: sebesség-ellenőrzés
  • Szeptember 16–22.: Biztonsági Napok
  • Október 7–13.: ellenőrzés a figyelmetlenségre visszavezethető balesetek megelőzésére
  • November 11–17.: tehergépjármű- és autóbusz-ellenőrzés
  • December 16–22.: ellenőrzés az ittasan, bódult állapotban vezetők kiszűrésére