Nyilvánosságra hozták a 2024-es év autója díj (World Car Awards) 6 kategóriájának első három helyezettjét, és a 18 autóból csak egy amerikai márka. Azt, hogy melyik kategóriában melyik autó nyert azonban csak a március 29-én kezdődő New York-i Nemzetközi Autókiállításon árulják el.

Hiába szeretik előszeretettel temetni az európai autóipart, a legtöbb jelölést, négyet a BMW gyűjtötte be, miután a BMW i5-öt a legjobb elektromos járművek, az i5-öt is tartalmazó 5-ös sorozatot a legjobb luxusautók, míg az M2-t és XM-et a legjobb izomautók hármas listájára került fel – derül ki a Marketwatch összefoglalójából.

"BYD Explorer No.1" docks in Bremehaven26 February 2024, Bremen, Bremerhaven: A new "Seal" model car from the Chinese car manufacturer BYD stands in front of the car freighter BYD Explorer No.1" on which the words "LNG Powered" can be read. The BYD Explorer No.1 came to Europe from Shenzen in China. Photo: Lars Penning/dpa (Photo by Lars Penning / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A BYD Sealt kategóriájában a három legjobb autó közé választotta a zsűri.
Fotó: AFP

Begyűjtött három jelölést a Volvo is, majd a Kia, a Mercedes és a Magyarországon gyárat építő BYD következik két-két jelöléssel. Érdekesség, hogy az utóbbi a legjobb autók és a legjobb városi autók között került a TOP3-ba, az elektromos autók között nem.

A Teslát a világ legnagyobb elektromos autó gyártója címtől tavaly megfosztó 

BYD nemcsak hazánkban terjeszkedik, de Mexikóban is gyárat épít, hiszen a kínai márkák egyre népszerűbbek az országban, 

ráadásul a mexikói gyárak az amerikai piacra is utat nyithatnak. Amerikai gyártók a közelmúltban kongatták meg a vészharangot, mely szerint a kínai gyártók Mexikóban készült járművei akár az amerikai adókedvezményekre is jogosultak lehetnek. 2022 óta több kínai autót adnak el Mexikóban, mint amerikait.

A jelöltek:

  • A világ legjobb autója: BYD Seal, Kia EV9, Volvo EX30
  • A világ legjobb elektromos autója: BMW i5, Kia EV9, Volvo EX30
  • A világ legjobb luxusautója: BMW 5-ös sorozat/i5, Mercedes Benz E-osztály, Mercedes Benz EQE SUV
  • A világ legjobb izomautója: BMW M2, BMW XM, Hyundai Ioniq 5 N
  • A világ legjobb városi autója: BYD Dolphin, Lexus LBX, Volvo EX30
  • A legjobb autódizájn: Ford Bronco, Ferrari Purosangue, Toyota Prius