Befektetés

A számlapénzek harmadát sem kötik már le betétben

Hetven százalék közelébe emelkedett novemberre a látra szóló és a folyószámlabetétek aránya a lakossági betétek körében. Ez egyáltalán nem meglepő, a lekötött betétek kamatelőnye mostanra minimálisra csökkent.

Folytatódott tavaly a lekötött lakossági betétek állományának zsugorodása, miközben a teljes betétállomány figyelemre méltó mértékben emelkedett – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybank statisztikái szerint a teljes lakossági betétállomány 12,5 százalékkal 8300 milliárd forint közelébe emelkedett a november végéig tartó egy év alatt, miközben a lekötött betétek mennyisége 1,3 százalékkal 2548,9 milliárd forintra esett vissza.

A látra szóló és folyószámlabetéteknél viszont drasztikus mértékű, 20 százalékos emelkedést mutatott ki novemberre éves alapon az MNB: az állomány megközelítette az 5750 milliárd forintot, szemben a 2017 tizenegyedik hónapjában regisztrált 4790 milliárddal.

Ennek megfelelően a lakossági betéti portfólió átrendeződése folytatódott: a folyószámlákon pihenő pénzek aránya 69,3 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 65-ről.

Tovább zsugorodott az elmúlt évben a lekötött lakossági betétek állománya
Fotó: Shutterstock

Eközben az éven belüli futamidőre lekötött betétek súlya 22,4-ről 18,2 százalékra csökkent a teljes mennyiségen belül, és minimálisan – 12,6-ről 12,5 százalékra – mérséklődött az éven túli futamidőre lekötött pénzek aránya is.Figyelemre méltó emellett, hogy a betéteknél érezhetően csökkent az idegen fizetőeszközökben elhelyezett források aránya is: november végén 14 százalékot ért el, szemben az egy évvel korábbi 16,4-del.

A lekötött betétek szerepének visszaesése jól látszik az új szerződésekről szóló jegybanki kimutatásokon is. Ezek szerint 2018 első tizenegy hónapjában mindössze 2310 milliárd forintnyi új lekötést indítottak – hazai fizetőeszközben – a lakossági ügyfelek, csaknem 25 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A három évvel korábbi állapothoz képest pedig

kevesebb mint a felére esett az új, forintban végrehajtott lekötések mennyisége: 2015 első tizenegy hónapjában ugyanis még csaknem 5500 milliárdnyi új szerződés született.

Az MNB betéti kamatokról szóló statisztikáit látva persze nincs különösebb ok csodálkozni a lekötött betétek folyamatos visszaszorulásán. A jegybank adatai szerint 2018 novemberében a háztartások látra szóló forint- és folyószámlabetéteinél 0,04 százalékos volt a szerződésekben szereplő átlagos, éves kamat, ami mindössze 16 bázisponttal maradt el az éven belüli futamidőre lekötött betéteknél regisztrálttól.

Egyre több a készpénz is

A harmadik negyedév végén 4624,8 milliárd forintnyi készpénzzel rendelkeztek a háztartások a jegybank adatai szerint, ami 18,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Miután a háztartások pénzügyi eszközeinek állománya 9,6 százalékkal nőtt a szeptember végéig tartó egy évben, a készpénz súlya tovább emelkedett a pénzügyi portfólión belül: 8,8 százalékot ért el, szemben a 2017. szeptemberi 8,2-del. | VG

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

lekötött betét lakossági betét készpénz Folyószámla kamat
Kapcsolódó cikkek