Befektetés

Kanadában is korlátozzák az Esmya használatát

A kanadai hatóságok a májkárosodás fokozott kockázatára hivatkozva korlátozzák a Richter-készítmény használatát.

A kanadai hatóságok is korlátozzák az Allergan által forgalmazott Richter-készítményt, az Esmyát, a májkárosodás fokozott kockázatára hivatkozva. Így akár az EU piacán, úgy a kanadai piacon is hasonló intézkedéseket kell bevezetnie a Richternek.

A Kanadában Fibristal néven forgalmazott készítményt nem szedhetik a májbetegek, illetve azok sem, akiknek korábban valamilyen, a májat érintő egészségügyi problémáik voltak.

Esmya-tabletták egy francia gyógyszertár kínálatából
Fotó: AFP

A készítménnyel emellett csak egyetlen kezelés javasolt, csak azoknak ajánlott többszöri kezelés, akik valamilyen okból nem vethetik alá magukat műtéti beavatkozásnak – írta a Reuters.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) még tavaly augusztusban utasította el az Esmya hatóanyagára, az uliprisztál-acetátra vonatkozó törzskönyvezési kérelmét, további vizsgálatokat követelve.

Kilenc hónapig vizsgálódtak

A méhmióma méretét csökkentő gyógyszer forgalmazása a Health Canada jóváhagyásával 2013 júniusában indult meg Kanadában. Azt, hogy a Richter készítményét újravizsgálják, 2018 márciusában jelentették be.

 

Kanada Esmya Richter
Kapcsolódó cikkek