Befektetés

Kétélű fegyverré válhatnak a CFD-k a kisbefektetők kezében

A CFD egy rendkívül innovatív tőkepiaci termék, de ha a befektető rossz lóra tesz, gyorsan erodálódhat a befektetése. A lakossági ügyfelek védelme érdekében ezért nem árt a szigorú szabályozás.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a napokban meghozott határozatában szigorúan korlátozta a különbözeten alapuló befektetési ügyletek (CFD – contract for difference) mint származtatott pénzügyi termékek lakossági forgalmazását. A jegybank a terméket spekulatívnak és kiemelten kockázatosnak nevezte. A magyar központi bank azt követően lépett, hogy lezárult a CFD-kkel kapcsolatos uniós termékintervenció, és a szabályozás a nemzeti felügyeleti hatóságokhoz került át.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG / Mó

A határozat ismertetését megelőzően először is azt kell tisztázni, hogy egyáltalán mit jelent a CFD-kereskedés, hiszen a termék a befektetők körében viszonylag alacsony ismertségnek örvend. CFD-kereskedés esetén a szerződő felek arra vállalnak kötelezettséget, hogy egy termék nyitó- és záróára közötti különbözetet elszámolják egymás között.

A CFD egy származtatott, azaz derivatív termék. Azért származtatott, mert az árát valamilyen alaptermék (például részvényindex, kamat, árucikk) határozza meg. Árazása követi az alaptermék árfolyamának a mozgását. A CFD-vel való kereskedéssel ennek az alapterméknek az ármozgására spekulálhatunk anélkül, hogy az alapterméket birtokolnánk. CFD-kereskedés eső és emelkedő ármozgásban is lehetséges. Ráadásul tőkeáttételes ügyletről van szó, azaz a rendelkezésünkre álló tőkénél nagyobb méretű üzleteket is köthetünk. A termék fontos jellemzője, hogy az ügylet nem a piacon jön létre, hanem a befektető és a bróker között.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja.

CFD Magyar Nemzeti Bank befektetés
Kapcsolódó cikkek