Befektetés

Új 20 éves államkötvényt adott el az ÁKK

A csütörtöki első aukcióján várakozáson felül teljesített a kötvény.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) új, fix kamatozású 20 éves benchmark államkötvényt bocsátott ki. A csütörtöki első aukcióján várakozáson felül teljesített a kötvény,

a benyújtott mennyiség 31,79 milliárd forint lett, ami több mint a duplája a felkínált mennyiségnek. Az értékesített mennyiség 17,00 milliárd forint.

A 20 éves futamidejű, 3 százalék fix kamatozású 2041/A nevű államkötvény az első aukcióján várakozáson felül teljesített, a kereslet jelentősen meghaladta az aukciós értékesítésre meghirdetett 15 milliárd forintot. A benyújtott összes ajánlat több mint kétszerese a felkínált mennyiségnek. Az elsődleges forgalmazók 31,79 milliárd forint értékű ajánlatából a meghirdetett mennyiségnél 2 milliárd forinttal többet, 17 milliárd forint összegben adott el kötvényeket az ÁKK aukciós értékesítés keretében. Az aukción kialakult átlaghozam 3,01 százalék lett. A 20 éves kötvény referencia állampapír szerepét a második aukciót követően tölti be.

Az ÁKK 2020. január 1-jével bevezetett egy új hosszú államkötvény indexet HMAX néven, amely a 3 évnél hosszabb futamidejű államkötvényeket tartalmazza, így február elejétől a 20 éves államkötvényt is.

Ez várakozásaink szerint növeli az indexkövető befektetők (pl. nyugdíjpénztárak) által támasztott hosszú futamidejű állampapírok iránti keresletet. Az adósságkezelő stratégiai céljaival összhangban a 20 éves kötvény hozzájárul a hosszú futamidejű intézményi befektetések még hatékonyabb kezeléséhez, valamint az adósság-portfolió átlagos hátralévő futamidejének hosszításában is nagy szerepet játszhat.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!