Befektetés

Csakúgy öntötték a pénzt a részvényalapokba

Új rekordot hozott a március a hazai alapkezelői szektorban.

Újabb erős hónapot zárt a hazai alapkezelői szektor, a befektetési alapok nettó eszközértéke 2,1 százalékkal nőtt, és először lépte át a 8500 milliárd forintot – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) aktuális statisztikájából. Ezzel

már a nyolcadik egymást követő hónapban gyarapodott a portfóliómenedzserekre bízott a kezelés alatt álló állomány pedig immár fél év óta dönt hónapról hónapra újabb csúcsokat.

A friss rekordhoz – az év első két hónapjával szemben – ezúttal a hozamok és a devizaárfolyamok mozgása járult hozzá nagyobb mértékben, összesen 106 milliárd forinttal, ugyanakkor a friss megtakarítások beáramlása továbbra is jelentős, a januári és februári 63-63 milliárd után ezúttal 69 milliárd értékben vásárolták a befektetési jegyeket.

A részvényalapokba újabb 32 milliárd forintot öntöttek a befektetők, a hozamokon pedig ennél is többet, 47 milliárdot kaszáltak, így egyetlen hónap alatt 5 százalékkal hízott a kockázatosabb eszköztípus összvagyona.

A piaci környezet összességében továbbra is inkább támogatta a kockázatvállalást: az MSCI fejlett piaci indexe 3,1 százalékkal erősödött, a feltörekvő piaci részvénykosár azonban 1,7-del ereszkedett, míg a BUX a kettő között félúton 1,2-del került feljebb, a részvénypiacokat főként a koronavírus-járvány kezelésének fejleményei mozgatták.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A csapongó teljesítményhez hozzájárult, hogy a tízéves amerikai állampapírhozamok 1,4 százalékról 1,74-ra emelkedtek, megnövelve ezzel a kockázatos eszközök alternatívaköltségét, ami különösen a növekedési papírokra nézve jelentett negatívumot

– hangsúlyozta Honics István, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. A legnagyobb eszközértékű magyar lakossági részvényalapot, az OTP Quality Alapot kezelő szakember a régiós piacok alulteljesítését nagyrészt azzal magyarázza, hogy az időszak folyamán újult erővel robbant be a koronavírus-járvány harmadik hulláma, illetve a kötvénypiaci hozamemelkedés is nyomást gyakorolt a régiós devizák teljesítményére.

Népszerűek voltak a kötvényeket és részvényeket egyaránt tartó vegyes alapok is, melyekből 38 milliárd forintot táraztak be a befektetők, legutóbb 2019 novemberében mutatkozott nagyobb kereslet ezekre a termékekre.

A piaci rali további 28 milliárd forint árfolyamnyereséget hozott az eszköztípust választók konyhájára, a második legnagyobb eszközértékű szegmens vagyona mindezek eredőjeként 4 százalékkal hízott. A kötvényalapokból néhány milliárd forintot váltottak vissza, a kiáramlást viszont kompenzálták az alacsony hozamok, így a kategória mérete nem változott érdemben.

A legnagyobb méretű kategória, az ingatlanalapok vagyona minimálisan emelkedett a kilencmilliárd forintos friss megtakarításoknak és a hasonló méretű árfolyam-emelkedésnek köszönhetően.

részvény részvényalapok hozam befektetési alapok OTP Quality Alap vegyes alapok portfoliomenedzserek kötvény MNB befektetés
Kapcsolódó cikkek