Befektetés

Egyre több beruházás érkezik Keletről

A nyugati befektetők mellett a keleti tőke is egyre inkább felfedezi Magyarországot – jelentette ki Ésik Róbert a VG gazdasági csúcskonferenciáján szerdán, Budapesten.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója elmondta azt is: a válság ellenére sikeres évet zárt tavaly a HIPA,

összesen 4 milliárd euró érkezett hazánkba.

Mint kifejtette, a tavaly lezárult projekteknek két fő támasza volt. A közvetlen külföldi tőkebefektetések keretében összesen 97 nagybefektetést tárgyaltak le, amelyből 30 beruházás Kínából érkezett. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy megmaradt a nyugati befektetőkkel való együttműködés is, az Amerikai Egyesült Államok mellett Németország érkezett a legtöbb munkahelyteremtő beruházás.

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója
Fotó: Kallus György / VG

Az ügynökség kifejezetten gyorsan reagált a válságra, már 2020 áprilisában elindult a versenyképesség növelő támogatási program. Ésik Róbert rámutatott, hogy leginkább hazai kkv-knak tudtak segíteni, 85 százaléka a projekteknek ebből a körből került ki.

Fejlesztési tervet 1400 vállalattól érkezett, ezek közül 810-el már lezárták az egyeztetést 2,3 milliárd euró értékben. Jelenleg is 140 vállalkozással folynak tárgyalások.

Ésik Róbert, a HIPA vezérigazgatója
Fotó: Kallus György / VG

Ésik Róbert arról is beszélt, hogy vannak olyan stratégiai területek, amelyek tovább fejlődtek, ilyen az elektromobilitás, illetve vannak olyanok is, amelyek felértékelődtek a járvány hatására, mint a gyógyszer vagy az élelmiszeripar. Arra is rámutatott, hogy mint az üzleti szolgáltatók világa szintén felértékelődött, aminek Magyarország is a nyertese. Idézett egy amerikai magazinból végzett felmérésből, eszerint a régióban hazánk a legkedveltebb befektetési helyszín.

hipa külföldi tőkebefektetések VG konferencia Ésik Róbert Nemzeti Befektetési Ügynökség
Kapcsolódó cikkek