Tavaly 1,45 milliárd forint árbevételt ért el a nagyrédei hűtőház, amely zöldségfélék és gyümölcsök gyorsfagyasztásával foglalkozik. Az 1998-as árbevétel 1,285 milliárd forint volt, viszont erre az évre csupán 1,37 milliárdot terveztek, mert számítani lehetett arra, hogy a rendkívüli időjárás nem kedvez vezérterméküknek, a málnának. Kedvező körülmények között ez csaknem 50 százalékát adja bevételüknek, ez évben viszont málnából a tervezettnek csak a felét tudták felvásárolni.
A málnahiány elsősorban az exportpiacon okozott gondokat, így csak az eddigi szint megtartására lesz lehetőség a német, a sváci és a svéd piacokon. Ha ugyanis ezeket elveszítenék, akkor jövőre kisebb eséllyel indulnak. Elfogadható megoldásnak látszott, hogy nyers málnát importáljanak, viszont ezt 30 százalék körüli vám terheli, ezért ettől elálltak. Így részben a hazai piac esik áldozatul, amiről viszont hosszú távon szintén nem akarnak lemondani. Csakhogy a vám "ellentételezéseként" az iparágak hiába kértek, nem kaptak támogatást.
Cseh László azt is elmondta, hogy az idén nem volt gondjuk a szamócával, szederrel, kajszi-, őszibarackkal, viszont szintén kevesebb meggyet és cseresznyét tudtak lefagyasztani. A zöldségfélék közül a zöldborsó részben hiányzott, zöldbabból viszont volt elegendő. Ezekben a napokban a sárgarépa és a petrezselyemgyökér alacsony termése okoz gondot az iparnak.
A nagyrédei cég a gyorsfagyasztott termékek hazai piacából eddig évente 1,5-2 százalékban részesedett, de a későbbiekben 5 százalék elérése a cél. Ehhez azonban kevésnek látszik, hogy az elmúlt években 4-11 százalékos árbevétel-arányos nyereséget tudott elérni. Ez különösebb fejlesztésekre nem nyújt lehetőséget, főként, hogy a hasznon gépek, eszközök adásával a termelőkkel is osztoznia kell. A felfutás tehát csak külső erők bevonásával lehetséges.