Nincs már olyan érdeklődés a szabadtéri vásárok iránt, mint a korábbi években -- közölte lapunkkal a Főpolgármesteri Hivatal illetékes osztályvezetője, Varga Péter. Már tavaly is inkább a Westendet özönlötték el a vásárlók karácsony előtt, míg a Váci utca sokszor szinte kihalt volt. Korábban még nagy üzletnek számított egy-egy terület elnyerése, ma már a vállalkozók lapunknak óvatosan fogalmaztak: egyes helyeken még megéri megszervezni a vásárt, de korántsem számítanak akkora forgalomra, mint az elmúlt években.
Az persze világos, mondják a vásárszervezők és a vásározók egyaránt, hogy inkább már csak az apróbb szezonális ajándékokat lehet a szabadtéri pavilonokban kínálni. Megoszlanak a vélemények arról, hogy szabad téren, vagy áruházban kényelmesebb, illetve hangulatosabb-e vásárolni.
A termékek árai mellett az sem mellékes, hogy az utcán vett hibás ajándék kicserélhető-e az ünnepek után. A Liszt Ferenc/Jókai téren, valamint a Blaha Lujza téren és a Baross téri aluljáróban helyeket kínáló Budapesti és Vidéki Vásárrendező Kft. igazgatója, Losonci Tibor lapunkat arról tájékoztatta, hogy az engedélyező kerület, illetve a főváros illetékes osztálya birtokolja a vásárszervező társaságok minden elérhetőségi adatát, így a tulajdonosk telefonszámát is. Rajtuk keresztül tehát megtalálható a hibás terméket értékesített kereskedő.
Ám a főváros vállalkozási és vagyonkezelési osztályán például a Deák téri vásárt szervező Kaláris Hagyományőrző Egyesülethez nem tudtak telefonszámot adni, az egyesület címén pedig csak magán-előfizetők találhatók.
Budapest várostervezési és városképvédelmi bizottsága az idén nem engedélyezte a vásárt a Vámház és a Podmaniczky téren, de egyebek között a tavalyi szünet után a Felvonulási térre ismét kértek engedélyt.
A korábban kisebb vásárokat szervezett Sagax Bt. a fővárostól 200 pavilonnyi helyet kapott a Felvonulási téren december 5--24-ig. A cég részéről Szabó Piroska tájékoztatta lapunkat, hogy a pavilonok kiadásánál érzi a tavalyi kihagyás hatását, ezért továbbra is várja a kereskedők jelentkezését. Mindenesetre napról napra műsorokat is terveznek a vásár területén.
A műsorok mindenütt kulcsszónak számítanak. A már említett Budapesti és Vidéki Vásárrendező Kft. mindhárom helyszínére ígér programokat, de még nem tudni, hány és mekkora pavilonra lesz szükség. Losonci Tibor szerint a hirdetésekre "kielégítő számban" érkeznek a jelentkezések.
Az idei lenne a leégett Budapest Sportcsarnok tizedik karácsonyi vására -- ezt most a romok szomszédságában épült rendezvénycsarnokban tartják meg. Kövér Péter szervező elmondása szerint az utolsó standok kiadása folyik. A mintegy 300 kereskedő háromnegyede tavaly is szerződött a Sportcsarnokban.
Éppen a tavalyi fekete ünnepek miatt igen szigorú biztonsági és tűzvédelmi intézkedések születtek. Amíg az elmúlt évben 6-9 négyzetméteres pavilonokat rendeltek a kereskedők, az idén már 48 négyzetméteresre is volt igény az összesen 4700 négyzetméteres csarnokban.
A fővárosi önkormányzat Budapesti Turisztikai Hivatala (BTH) ez évben második alkalommal rendezi meg a Vörösmarty téren a Budapesti Karácsonyi Vásárt december 1--24. között, mintegy 30 millió forintból. Az önköltségi alapon szervezett eseménysorozat idei költsége közel kétszerese a tavalyinak. Bevétel csak az árusok által fizetett bérleti díjból keletkezik. A díj áfa nélkül elárusítóhelyenként 160--480 ezer forint a vásár teljes időtartamára.
A vásáron az idén 95 kereskedő vesz részt, szemben a tavalyi 62-vel -- hangzott el a sajtótájékoztatón. Egy éve még viszont úgy informálták lapunkat, hogy akkor 124 árussal szerződött a hivatal.