A cég felépülésének reális esélyét jelzi az is, hogy felszámolás alatt lévő MiZo-Baranyatej Rt. ott van a Foodapest nemzetközi élelmiszer-ipari kiállításon, szűk egy év alatt 200 millió forintot költött fejlesztésre, és új termékek gyártására rendezkedett be -- mondta Varga Jenő, a felszámolócég vezetője.
A tavaly mintegy egymilliárd forint veszteséget összeszedett társaság felszámolása az idén február óta zajlik. Ezalatt eredményes gazdálkodást folytat, teljesíteni tudja a tavaly az üzleti tervben elhatározott valamivel több mint 18 milliárd forintos árbevételt, sőt várhatóan 15-20 millió forint adózás előtti eredményt ér el. A jövő évi üzleti terv körvonalai is kialakultak, az árbevételt ismét a korábbi szintre emelik, s az megközelítheti a 22 milliárd forintot.
Hadobás Béla, a MiZo kereskedelmi vezérigazgató-helyettese elmondta: ez évben 160 millió liter tejet vásároltak fel, ennek döntő részét termelőktől vették át, 20 millió litert azonban a társcégektől vásároltak meg. Ennek oka, hogy a veszteséges idő alatt a beszállítók és a piac 25-25 százalékát veszítették el. Viszont ezek 90-95 százalékát a már zajló jövő évi szerződéskötések alatt visszaszerezték. Ebben jelentős része van annak, hogy a tejért ismét pontosan fizetnek. A tejár 65 százalékát a tárgyhó 25-éig, a többivel a következő hónap 15-éig számolnak el.
Kérdésekre válaszolva a felszámolócég elnöke elmondta, hogy a MiZo iránt megfelelő az érdeklődés. Varga Jenő a jó áron való eladást szorgalmazza, erre véleménye szerint legkorábban egy év múlva, a háromnegyed évi gazdálkodás eredményeinek ismeretében kerülhet sor. A cégnek semmiképpen sem tenne jót, ha év közben értékesítenék. Szándékaik szerint a vevő az lehet, aki a legtöbbet ígéri érte, és ezen felül képes arra, hogy a tejpiaci versenyt fejlesztéssel, pénzügyi kondíciókkal is bírja a továbbiakban. Ezzel nemcsak egy döntően magyar tulajdonú cég pozícióját, hanem a tejtermelőkét is védeni kívánja. A cég hitelállománya 6,3--6,4 milliárd forint közötti.
A MiZo tulajdonosi szerkezetéről elmondták, hogy az mintegy 33 százalékban a Friesland cégé, a volt tulajdonosok 28 százalékot birtokolnak, míg a többi a K&H Banké és az önkormányzatoké.
A Világgazdaságnak arra a kérdésre, hogy az eddigi ajánlatok között van-e olyan, amely fedezni tudná a tartozásokat és a felszámolás költségeit, Varga Jenő elnök-vezérigazgató azt felelte, hogy eddig ilyen nem volt