A szabadpiaci alaptípusnak tekintett északi-tengeri brent februári határideje a londoni nemzetközi olajtőzsdén (IPE) kora délutánig 73 centes nyereséggel 24,39 dollárra erősödött. Az amerikai könnyű alaptípus legközelebbi határidejű kontraktusai 28 centtel, 26,92 dollárra drágultak.
A piacnak a fő felhajtóerőt az amerikai északkeletre -- a világ legnagyobb fűtőolaj-fogyasztó térségére -- rátört szokatlanul kemény, az évszakos átlagnál 3-8 fokkal hidegebb tél adta. A nyersolaj azonban még az utóbbi jegyzési napok korrekciói után is 30 százalékkal olcsóbb az október közepén mért, 35 dollár feletti évtizedes csúcspontoknál; a gyors gyengülést a fő fogyasztó országok, elsősorban az Egyesült Államok mozgósítható készleteinek növekedése és a piaci túlkínálat okozta.
Mindezek miatt egyre több OPEC-tag követeli a kartell napi termelési kvótájának legalább 1 millió hordós, de inkább ennél is nagyobb mértékű visszafogását már a január 17-én esedékes következő bécsi miniszteri ülésen. Elképzelhető, hogy addig sem kell várniuk, ugyanis Ali Rodriguez soros OPEC-elnök közölte: már január 8-án életbe léphet a termeléscsökkentés, ha a kartell árkosarának átlagára addig az alsó határként meghúzott 22 dolláros szint alatt marad.
Az OPEC ármechanizmusa szerint félmillió hordóval vissza kell fogni a napi kitermelést, ha tíz egymás utáni jegyzési napon 22 dollár alatt marad a referenciaár. Ugyanígy 500 ezer hordóval növelni kell a napi termelési kvótát, ha húsz munkanapon túl a 28 dollárban megszabott felső határ felett marad az átlagos olajár.
A hét olajféleségből képzett termékkosár átlagára múlt csütörtökön 21,64 dollárra -- április óta a legalacsonyabb szintre -- esett, s ha nem emelkedik vissza 22 dollár fölé, a tíz munkanapos visszaszámlálás január 8-án ér véget.