Az észak-amerikai hadiipari piac ötödik legnagyobb szereplőjének számító Northrop Grumman Corp. -- hosszas előkészületek után -- jelentős következménnyel bíró karácsonyi meglepetést okozott részvényeseinek: bejelentette, hogy 3,8 milliárd dollárért megvásárolja a rangsor hetedik helyén álló Litton Industries Inc. nevű vállalatot -- tudósított a Reuters.
A két cég együttes idei árbevétele meghaladja a 15 milliárd dollárt, és a Northrop tervei szerint három éven belül ez az összeg 18 milliárd dollár fölé emelkedik. Amennyiben ez bekövetkezik, akkor a Northrop felkúszhat a negyedik helyre az észak-amerikai piacon.
Kent Kresa elnök egy videokonferencia alkalmából azt közölte: "Ezzel a lépéssel végre kiléphetünk a közepes kategóriából, és immár a legerősebb szereplők közé kerülünk."
A kaliforniai Los Angelesben lévő Northrop-központ szerint a cég átvállalja a Litton 1,3 milliárd dolláros adósságát, és jelentős átalakításokat kezd saját soraiban is. Mindettől pedig azt várják, hogy a következő néhány évben legalább 250 millió dollárral lefaraghatják a kiadásokat.
Az ügylet várhatóan 2001 első negyedében zárul le, és a Northrop vezetői szerint nem talál nagyobb ellenállásra az új washingtoni kormányzat részéről. Szakértők mindazonáltal megjegyzik: a Northrop mostani "költekezése" ellenére folytatja saját adósságainak mérséklését. Ez szeptember végén 1,07 milliárd dollár volt.