Rendkívüli jelentőséggel bír az ország európai uniós versenyképessége szempontjából a Győr-Gönyű országos közforgalmú kikötő ro-ro (roll on-roll off) termináljának átadása, mivel a szállítások terén Magyarországon jelentős az elmaradás Nyugat-Európához képest, és sok a megoldatlan feladat. Hiába vannak kitűnő mezőgazdasági termékei az országnak, ha a szállítási gondok miatt ez a nyilvánvaló előny elveszik -- jelentette ki Torgyán József, az agrártárca vezetője az átadáskor.
A Mosoni-Duna torkolati szakaszánál elhelyezkedő gönyűi kikötő a bajai ro-ro terminál párjaként a folyó felső szakaszán biztosítja a szükséges alapinfrastruktúrát, és teszi lehetővé a kombinált áruszállítást. A most megépült terminál mintegy 1 milliárd forint beruházási költséggel valósult meg. A pénz egy része -- 1,825 millió euró -- PHARE CBC-forrásból származik.
A kikötőben három hajóállás épült, amely közül kettőnek 260 méter függőleges partfala van, így a mezőgazdasági termények közvetlen be- és kirakodása is megoldott. A kamionok kiszolgálására 110 férőhelyes parkoló épült. A terminál üzembe helyezésével a kamionok hajóval szállíthatók, egy hajó 60 kamiont, illetve 240 személygépkocsit képes elvinni.
A kombinált áruszállítást a megépítésre váró vasúti csatlakozás teheti teljessé, amelynek megvalósulásával a ro-la szállítás és a konténerrakodás egyaránt biztosított lesz. Mindehhez azonban további kormányzati források szükségesek.
A terminál üzembe állásával a kikötő rakodási és áruszállítási kapacitása háromszorosára növekszik, s az áruforgalom éves szinten elérheti a 350-400 ezer tonnát. Hajó Béla, a Kövim helyettes államtitkára a Világgazdaság kérdésére elmondta, hogy -- az utóbbi időben megjelent hírekkel ellentétben -- a Duna felfelé időszakosan hajózható, s a folyó magyarországi szakasza lefelé is megfelel időszakosan egy négysávos autópálya teherbíró képességének. E helyzet nem rosszabb, mint például a folyó egyes németországi szakaszain.
A kikötő további fejlesztéséről Hajós azt mondta: meg kell jelennie a magántőkének is. Az állami feladatként megoldásra váró vasúti csatlakozás kiépítése -- erre megvan a szándék -- akkor lesz aktuális, ha külső befektetők részéről megjelenik az ezzel kapcsolatos igény. Hosszú távon a kikötő fejlesztésének költsége elérheti a 10 milliárd forintot.