Az Era GSM-et működtető PTC a lengyel Elektrim, a francia Vivendi és a Deutsche Telekom vegyes vállalata; a Plus GSM-et szolgáltató Polkomtelt a TeleDenmark ellenőrzi, míg a Centertel a lengyel országos telefontársaság, a Telekomunikacja Polska SA és a France Telecom 66-34 százalékos vegyes vállalata.
A lengyel UMTS-tender iránt utolsóként érdeklődő nemzetközi konzorcium, a spanyol Telefónica egy nappal a határidő előtt jelentette be, hogy visszalép a versenytárgyaláson való részvételtől, a nemzetközi pénzpiacok súlyos helyzetével magyarázva döntését.
A lengyel távközlési minisztérium eredetileg öt koncessziót szándékozott kiadni, egyenként 650 millió euró értékben. Tomasz Szyszko tárcavezető még egy héttel ezelőtt is azt mondta, hogy 6-7 ajánlatra számít, annak ellenére, hogy az utóbbi hetekben sorra vonultak vissza az érdeklődők, a svéd Telia, a finn Sonera, a hongkongi Hutchison Whampoa, a kanadai TIW, az olasz TU Mobile és két török operátor, de az egyik lengyel favorit, a Netia is. A lengyel tárca szerint a visszalépők nem indokolták meg döntésüket, de nem hivatalos értesülések szerint elégedetlenek voltak a versenytárgyalás feltételeivel, amelyeket a tárca többször megváltoztatott.
Megfigyelők most arra számítanak, hogy a minisztérium érvényteleníti a tendert, és a jelenlegi lengyel GSM-szolgáltatók koncesszióját valószínűleg kiterjeszti az UMTS-re is, a fel nem használt koncessziókat pedig majd a következő években újra meghirdeti. A probléma csak az, hogy a jelenlegi szabályok értelmében a koncesszió kiterjesztéséért nem kérhet többet, mint összesen 300 millió eurót. Ezért a minisztérium valószínűleg megváltoztatja a rendelkezéseket, és egyelőre ismeretlen mértékben felemeli a koncessziók árát. A kormány mindenesetre már számított az UMTS-tender kudarcára, mert a jövő évi költségvetési tervezetből időközben kikerült az ebből származó várható bevétel (3,58 milliárd euró).
A beérkezett három ajánlatról beszámoló Marcinkiewicz egyelőre csak annyit mondott, hogy a tárca átvette az anyagokat, és most megvizsgálják, nincsenek-e bennük hibák. A minisztérium a következő héten hozza nyilvánosságra véleményét. A vezérigazgató szerint visszaesett a konjunktúra a távközlési piacon, ezért a tárcát nem lepte meg a csekély érdeklődés. Jövőre a minisztérium a 2001. január elsején életbe lépő új távközlési törvény értelmében nem hirdethet meg pályázatot. (MTI)