A nemzetközi könyvvizsgáló cég egyik legfontosabb megállapítása, hogy a független erőművi társaságok jobban szerepelnek, mint a szabályozott piacon működő cégek, s ez a tendencia várhatóan folytatódik a jövőben is. Ezek a független cégek továbbra is gyors ütemben kívánják bővíteni áramtermelő kapacitásukat, s ebben döntő szerep jut majd az összeolvadásoknak és az akvizícióknak. Ugyanakkor a közszolgáltatók is igyekeznek profiltisztítást végrehajtani, eladnak, vagy külön vállalatba helyeznek bizonyos érdekeltségeket.
A másik fontos tényező az energetikai cégek és közszolgáltatók jövője szempontjából a méretgazdaságosság. Az egyes vállalatok M&A tevékenysége szorosan összefügg ezzel, különösen akkor, amikor földrajzi terjeszkedésük stratégiájának megtervezéséről van szó. Végül az energetikai cégek és közszolgáltatók fúziós aktivitása összefügg a globalizációval is: elég csak az európai s főként a brit cégek amerikai terjeszkedésére gondolni, de a jövőben várhatóan az amerikai társaságok is növelik tengerentúli jelenlétüket.
Ugyanakkor az üzletszerzésekre és az egyesülésekre azért is szükség van, hogy az egyes közszolgáltatók sokoldalú szolgáltatást -- s adott esetben technológiát is -- tudjanak nyújtani ügyfeleiknek. A fúziókon kívül egyébként ezt a célt szolgálják a különböző stratégiai szövetségek, vegyes vállalkozások is.