Az áram- és gázlopás nem szociális bűncselekmény az áram- és gázszolgáltató társaságok tapasztalatai szerint a fűtött úszómedencés vagy autófelhajtós villákban, olykor kis pékségekben, vendéglátó-ipari egységekben találni olyan több tíz vagy száz ezer forintos berendezéseket, amelyek alkalmasak a mérők megkerülésével az áram és a gáz vételezésére.
Vasanits Dezső, a Gázszolgáltatók Egyesülésének elnöke lapunk kérdésére kifejtette, hogy a gáztörvény korábban biztosította a gázszolgáltatók szakemberei részére, hogy a mérőberendezés ellenőrzése céljából belépjenek a fogyasztó lakásába. Ma nincs ilyen joguk, ezért szorgalmazzák ennek visszaállítását. Ugyancsak szükségesnek tartják, hogy rendeletben mondják ki, ha utólag nem lehet meghatározni az áram- vagy gázlopás kezdetének időpontját, a felfedezéstől visszamenőlegesen számított harminc napot jelöljék meg időtartamként.
Boross Norbert, a Magyar Áramszolgáltatók Egyesületének főtitkára elmondta, 176-féle áramlopási technikát derítettek fel eddig szakembereik, az ezeket gyártó, illetve beépítő vállalkozók, vállalkozások után nyomozni viszont már rendőrségi feladat.