Cégvilág

Kockázatos terv a Transgas privatizációjára

Az eddigi több változat közül végül a cseh kormány Miroslav Grégr ipari miniszter tervét fogadta el a Transgas kizárólagos jogú gázimportőr állami vállalat és a gázszolgáltatók magánosítására. Eszerint a Transgas és az összes szolgáltató állami részvényeit egy csomagban adják el 50 és 97 százalék között. A részletekről később döntenek.
A konkrét privatizációs ajánlatot 2001. augusztus végéig kell a kormány elé terjeszteni -- miután előbb részvénytársasággá alakították a Transgast. Nemcsak Európa Csehországhoz közeli részeiben akarnak pályáztatni, hanem ott is, ahol orosz és északi-tengeri lelőhelyek elosztóberendezései vannak.
Szakértők eléggé kockázatosnak tartják a Grégr-koncepciót. Még a magánosítás esetleges hatásairól sincs elképzelés. Libor Vacek, a pénzügyminisztérium szóvivője szerint az sem lehetetlen, hogy a terv sérti a versenyvédelmi törvényt -- írja a Právo prágai lap.
Jan Slaby, a Wood & Company elemzője pénzügyileg előnyösebbnek tartaná, ha külön adnák el a Transgast és az elosztókat, és még a privatizáció előtt megszüntetnék a "keresztbe dotálást", vagyis a nagyfogyasztók ráfizetését a háztartásokra, és megállapítanák a piac liberalizálásának módját. Várhatóan olyan külföldi cégek pályáznak, amelyeknek tulajdonrészük van elosztótársaságokban: a Ruhrgas, RWE, E-ON, Gas de France. Hogy ne srófolják fel az árakat, esetleg konzorciumot alakítanak, majd megosztják az irányítást. (Právo)

-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek