Ten Cate Enbi nevű leányvállalatán keresztül 2,5 milliárd forintos beruházással Rétságon épít a papír- és nyomdaiparhoz kapcsolódó eszközöket gyártó üzemet a holland Royal Ten Cate. A létesítmény 2001 májusára készül el, addig bérelt üzemcsarnokban termelnek.
Az anyacég vezérigazgatója, Lock de Vries lapunknak ismertette cége stratégiáját. E szerint a piaci vezető szerep megtartásának két "végső" eszköze az ellenfelek felvásárlása, illetve a termelés áthelyezése olyan országokba, ahol megfelelő minőségű, de olcsóbb munkaerő áll rendelkezésre. Így a cég egy stratégiai ugrással ismét évekre előnyhöz juthat. (Általában 15 százalékos megtérüléssel számolnak befektetéseiknél, majd évi 10 százalékos növekedéssel.)
A rétsági üzem jó példája annak a nemzetközi tendenciának, amikor vállalatóriások tevékenységük jelentős részét kihelyezik (outsourcing). A létrejövő hálózatok magjában csak a stratégiai irányítás, a pénzügyi ellenőrzés és a tervezés marad meg.
Az ITDH, a Gazdasági Minisztérium befektetési tanácsadója és a térség vezetői azonban a dolog jó oldalát hangsúlyozták: munkahelyek jönnek létre immár a keleti régiókban is. Továbbá, mivel érzékelhető az, hogy a kormány a ciklus második felében átcsoportosít, kevesebb önkormányzati feladatot vállal, kevesebb támogatást ad, még fontosabbá válnak a nagybefektetések. Rétság 350 millió forintos költségvetési keretéhez képest az elmúlt években az ott letelepedett cégek adói ennek sokszorosát adják.