Eddig 1200-1300 élelmiszer-ipari cégnél vezették be a HACCP-rendszert, s mivel az országban mintegy 8 ezer élelmiszer-feldolgozással foglalkozó vállalkozás van, csaknem 7 ezernél jövőre kell gondoskodni az élelmiszer-biztonság eddiginél magasabb szintjét jelentő rendszer elterjesztéséről. A bevezetési kötelezettséget a 17/1999. (II. 10.) FVM--EüM együttes rendelet írta elő.
Rácz Endre, az FVM osztályvezetője elmondta, hogy a HACCP bevezetése a cégek méretétől és attól függően, hogy milyen szakmában érintettek, egyenként 100 ezertől egy-két millió forintig terjedő költséget jelentett eddig. Ennek a felét állami támogatásból pályázhatták meg a vállalkozások.
Többségükben az ismert, nagy és közepes élelmiszer-feldolgozók vállalkoztak eddig a HACCP bevezetésére. Az idén mintegy 800 cégtől nyújtottak be pályázatot, és ennek nyomán több mint 700 üzem számára a költségek felét térítette meg a szaktárca. Ez mintegy 250-300 millió forint közötti hozzájárulást jelentett. Rácz Endre reméli, hogy az ideinél nagyobb feladatok támogatására jövőre is lesz pénz a költségvetésükben. A rendszer bevezetése ugyanis az uniós csatlakozást illetően is fontos feladat.
A HACCP bevezetésén már túljutott cégek vezetőinek többsége szerint megtérülő beruházásról van szó még abban az esetben is, ha a veszélyes pontokon való ellenőrzés többletmunkája kisebb átszervezéssel, vagy éppen új munkahely teremtésével járt.
Magyar József, a baromfiszektorban működő szentesi Hungerit Rt. vezérigazgatója elmondta: először a cégek vonakodtak a bevezetéstől, azt gondolván, hogy ismét csak adminisztrációt erőltetnek rájuk. Ám két-három év alatt rájöttek: ahhoz, hogy a vállalatok termékei közül mindenből a legjobb minőségű kerüljön piacra, a HACCP-rendszer és az ISO-szabványok nélkülözhetetlenek. Alkalmasak arra, hogy a termékek hibáit ne a fogyasztók vegyék észre, hanem már a gyártás közben maguk kiszűrjék. Egy-másfél éve tapasztalják, hogy a külföldi vevők első kérdése, rendelkeznek-e a minőségbiztosítás, illetve ellenőrzés szóban forgó nemzetközi szintű feltételeivel.